David Daleiden i njegovi pro-life suradnici moraju Planned Parenthoodu platiti 870 tisuća dolara odštete zbog nanošenja štete najvećem američkom izvršitelju pobačaja. Odluka je to kalifornijske porote nakon što je sudac William Orrick prošle srijede donio osuđujuću presudu.

“Budući da sam utvrdio kako su optuženici izvršili neovlaštene ulaske, zakon propisuje da je Planned Parenthoodu nanesena šteta te mu pripada naknada”, rekao je Orrick pri izricanju presude, a porota je odlučila o visini naknade.

Podsjetimo, Daleiden i njegovi suradnici snimili su tajna videa koja prikazuju kako djelatnici Planned Parenthooda prodaju dijelove tijela abortiranih beba i pojašnjavaju kako njihovi ginekolozi koriste određenu metodu abortusa kako bi sačuvali neoštećenim tijelo djeteta, kako bi ga kasnije lakše prodali.

Daleiden je za američki LifeNews izjavio kako je sudac u slučaju bio pristran te da nije poštovao Prvi amandman.

“Dok su glavni Planned Parenthoodovi svjedoci provodili šest tjedana svjedočeći pod zakletvom da su tajna videa autentična te da je Planned Parenthood prodavao fetalne organe na temelju dogovora ‘usluga za uslugu’, pristrani sudac koji je blisko povezan s Planned Parenthoodom proveo je šest tjedana pokušavajući uvjeriti porotu unaprijed određenom odlukom i potisnuti video dokaze, sve u cilju zataškavanja pravnog napada Planned Parenthooda na Prvi amandman”, rekao je Daleiden dodavši kako se radi o opasnom presedanu koji šalje poruku da institucije više ne štite izgovaranje istina koje kritiziraju moćnike.

Daleiden i njegovi kolege prije suđenja pokušali su spriječiti da slučaj bude dodijeljen Orricku, budući da je riječ o čovjeku koji je u prošlosti promovirao i donirao Planned Parenthood u San Franciscu, no njihov je zahtjev odbijen.

Obrana je više puta kritizirala način na koji je Orrick vodio slučaj, što se odnosilo na njegovo nedopuštanje svjedočenja stručnjaka koje su odvjetnici smatrali ključnima, kao i nedopuštanje poroti da pogleda pojedine tajne snimke važne za slučaj.

Osuđenici smatraju da je slučaj protiv njih politički motiviran od strane utjecajnih kalifornijskih političara kojima je industrija pobačaja dala značajne donacije za njihove kampanje. Kao dokaz tomu ističu da se pod kalifornijskim zakonima nikada dosad nije dogodio progon novinara zbog tajnih istraga.

Ivo Džeba | Bitno.net