Predsjednik Papinske akademije za život, Vincenzo Paglia, izjavio je kako političari koji su katolici ne bi smjeli promicati ili podupirati bilo kakav oblik pravne zaštite pobačaja, te pozvao katolike na promicanje Evanđelja života, prenosi CNA.

“Crkva je vrlo jasna o ovom pitanju. To je odgovor iz Katekizma. Velika je pogreška promovirati zakonsku zaštitu pobačaja i eutanazije”, rekao je nadbiskup Paglia 29. kolovoza tijekom sastanka u organizaciji Vijeća latinoameričkih biskupa.

Nadbiskup je rekao kako bi politički vođe trebali nastojati poboljšati “loše i grešne zakone”, dodavši kako “političari, kako kršćani tako i ostali, moraju čuti opravdanost promicanja i podržavanja života sviju, posebice najslabijih”.

Crkva ima veliku odgovornost kako bi se, u prvome redu, njezini članovi obratili na Evanđelje života, smatra Paglia ističući kako je “važno da izbjegnemo prljavi posao smrti i obavljamo prekrasan posao života”.

Njegovi komentari dolaze usred značajnih rasprava u nekoliko latinoameričkih država po pitanju zakonskog prava na pobačaj, kao i žestoke rasprave na istu temu koja se vodi u kontekstu predsjedničkih izbora u SAD-u.

Paglia se i sam prošli tjedan osvrnuo na predsjedničku kampanju u Americi ustvrdivši kako instrumentaliziranje tema povezanih sa zaštitom ljudskog života u ideološke svrhe može napraviti veliku štetu. Istovremeno je pozvao na stvaranje “novog saveza koji nadilazi politiku” u kojem se “svi vjernici te svi muškarci i žene dobre volje obvezuju na spašavanje života svih ljudi koji dijele ovaj zajednički dom”.

Na subotnjem susretu Paglia se osvrnuo i na pitanje rodne ideologije koju je nazvao “kulturološkim nazadovanjem”.

Katolici moraju “reći promotorima ove doktrine da idu unazad, da idu čak i protiv Darwinove evolucije. Milijuni su godina u kojima je evolucija oblikovala muškarce i žene na različit način”, rekao je Paglia dodavši kako “nažalost, sekularna kultura danas ne može održati snagu različitosti”.

Nadbiskup je pozvao na veće društveno zalaganje katolika jer “mi imamo dar Duha Svetoga koji možemo ponuditi za mudra promišljanja koja nadilaze ostala”.

“Problem je probuditi se iz sna i okrenutosti prema sebi koji nas tjeraju da budemo defanzivni. Danas trebamo moći pokazati visinu, dubinu i ljepotu crkvenog poslanja”, rekao je Paglia.