Irski katolički svećenik navodno je uskratio pričest zastupniku u irskom parlamentu Robertu Troyu jer je ovaj podržao legalizaciju abortusa u toj zemlji, objavio je britanski The Sunday Times.

Britanske novine tvrde da je župnik John Hogan iz Multyfarnhama odbio udijeliti pričest političaru tijekom mise zadušnice u mjesnoj crkvi sv. Nikole. To se dogodilo još 4. siječnja, ali su mediji sada izvijestili o tome.

Vijest o tome prenijeli su irski mediji, ali ni svećenik Hogan ni političar nisu komentirali tu informaciju.

Robert Troy je zastupnik iz konzervativne stranke Fianna Fáil koja je uoči prošlogodišnjeg referenduma o ukidanju 8. amandmana irskog Ustava kojim se zabranjuje pobačaj zauzela službeno stajalište da je protiv legalizacije abortusa. To stajalište je usvojeno na stranačkom kongresu održanom još u listopadu 2017., ali ono nije imalo obvezujući karakter za članove najveće oporbene stranke u Irskoj.

Sam Troy je u svojim ranijim istupima zauzimao pro-life stajališta, ali je u nedavnom razgovoru za irske medije objasnio kako je na referendumu u svibnju prošle godine glasovao za ukidanje 8. amandmana.

“Glasovao sam za njegovo ukidanje… Na kraju, odluke koje donosimo usmjeravaju naš život. Nemam problem sa svojom vjerom, jer se ne moram slagati sa svime što propovijedaju (misli na Katoličku Crkvu, op. a.)”, rekao je tada političar.

Irski mediji sada podsjećaju kako su biskupi nakon rezultata referenduma upozorili katoličke vjernike koji su glasovali za legalizaciju pobačaja da moraju ići na ispovijed i pokajati se zbog toga prije pristupanja pričesti.

Podsjetimo, slična situacija dogodila se u Poljskoj kada su tamošnji biskupi pozvali parlamentarne zastupnike koji su glasovali za usvajanje permisivnog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji da se moraju pokajati prije pričesti.

Goran Andrijanić | Bitno.net