“Loše ne može odjednom postati dobro samo zato što većina to podržava”, izjavili su predstavnici irskog pro-life pokreta komentirajući rezultate referenduma kojim je u petak većinom glasova opozvana ustavna zaštita nerođenih u Irskoj.

Glasnogovornik kampanje “Sačuvajmo 8.”, koja se borila za održavanje ustavnog amandmana koji štiti nerođene, John McGuirk, opisao je stvar plastično i istinito:

“Ukratko, usvojit će zakon koji će dopustiti ubijanje beba u Irskoj. Ali, mi ćemo učiniti sve da se tom zakonu suprotstavimo. Ako budu otvarali klinike za abortus u Irskoj, i tome ćemo se suprotstaviti. Svaki put kada ubiju nerođeno dijete u Irskoj, tome ćemo se suprotstaviti i naš glas će se čuti.”

“Ovi rezultati su duboko žalosni i zastrašujući za sve nas koji smo glasovali ‘ne'”, izjavio je i biskup grada Limericka Brendan Leahy.

“Ovi rezultati su volja većine naroda, ali ne cijelog naroda. Oni, naravno, neće promijeniti našu poruku, a to je poruka ljubavi za sve. Kako za one koji su s nama danas tako i za one koji su u majčinoj utrobi”, rekao je biskup Leahy.

Biskup je ove rezultate komentirao i u svjetlu skorašnjeg posjeta pape Franje Irskoj, koji će se dogoditi u kolovozu, kada će u Irskoj biti održan Svjetski susret obitelji.

“Tada ćemo biti ujedinjeni kao obitelj, obnoviti smisao obitelji. Vrijeme dolaska pape Franje ne može biti bolje pogođeno. Doći će i podsjetiti nas na važnost obitelji, ljubavi koju imamo za nju… Dakle, radujemo se tom trenutku i iscjeljenju koje će ono donijeti, kada ćemo obnoviti svoju ljubav i brigu jedni za druge”, rekao je.

Povodom žalosnog rezultata referenduma oglasio se i nadbiskup Dublina Diarmuid Martin, koji je rekao kako “Crkva u Irskoj mora obnoviti svoju posvećenost životu”.

Ono što će sada uslijediti jest prijedlog irske vlade koja će predložiti legalizaciju abortusa na zahtjev do 12. tjedna trudnoće ili do 23. tjedna u nekim ograničenim slučajevima.

Goran Andrijanić | Bitno.net