Stranka Fianna Fáil, najveća oporbena stranka u Irskoj, izjasnila se protiv ukidanja 8. amandmana na irski ustav kojim se zabranjuje pobačaj i tako poslala snažnu poruku uoči referenduma o tom pitanju koji će se održati iduće godine.

Članovi stranke koji su sudjelovali na stranačkom kongresu ovaj vikend uvjerljivom su većinom izglasali potporu postojećem ustavnom amandmanu protiv abortusa. Glasanju je prethodila rasprava gdje su se čuli različiti glasovi, ali je naposljetku prevladala želja za zaštitom života nerođenih.

Jedan od sudionika u raspravi bio je delegat Martin Breen koji je ispričao kako su liječnici njemu i njegovoj trudnoj ženi rekli da dijete neće preživjeti trudnoću i predložili im da naprave abortus u inozemstvu. Oni su to odbili, a u studenom 2014. rodila im se djevojčica s Downom za koju je Breen rekao da je “savršeno zdrava djevojčica”.

Neki od delegata prigovorili su članovima parlamentarnog odbora iz svoje stranke što nisu bili odlučniji u zaštiti prava nerođenih, a drugi su pak referendum opisali kao “popuštanje abortivnom lobiju”.

S druge strane, kako izvještavaju irski mediji, delegati su pozivali na “prihvaćanje realnosti” jer veliki broj Irkinja, tvrde, odlazi na abortus u Veliku Britaniju.

Parlamentarni zastupnici stranke nisu obavezni glasati u skladu s ovim zaključkom delegata, ali svi irski mediji pišu o jakoj “simboličkoj poruci” druge najveće stranke u Irskoj.

Sam predsjednik stranke Micheál Martin još se nije izjasnio koju će stranu osobno podržati na referendumu.

Referendum će, prema zadnjim informacijama, biti održan u svibnju iduće godine, par tjedana prije dolaska pape Franje na Svjetski susret obitelji koji će se održati u Irskoj.

Analitičari već sada predviđaju intenzivan kulturni rat koji će trajati do tada.

Mi u Hrvatskoj svoj prilog toj borbi za život nerođenih možemo dati, prije svega, molitvom za odbacivanje zahtjeva za legalizaciju pobačaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net