OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Bivši kardinal McCarrick navodno pati od demencije, odvjetnici traže obustavljanje suđenja

Theodore McCarrick optužen je za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića.

Tino Krvavica
Kardial Theodor McCarrick (desno)/Foto: U.S. Navy photo, javna domena/Wikimedia Commons

Kardial Theodor McCarrick (desno)/Foto: U.S. Navy photo, javna domena/Wikimedia Commons

Odvjetnici osramoćenog bivšeg kardinala Theodorea McCarricka podnijeli su zahtjev za obustavljanjem procesa protiv njihova štićenika zbog uznapredovale demencije, javljaju američki mediji.

McCarrick, koji je optužen za seksualno zlostavljanje, “nesposoban” je pratiti suđenje zbog “značajne, uznapredovale i nepovratne demencije”, tvrde njegovi odvjetnici.

Zahtjev za odbacivanjem optužbi podnesen je mjesec dana nakon što je njegov pravni tim otkrio da je kardinal bio podvrgnut neurološkom testiranju koje je proveo psihijatar s Medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins, javlja Catholic News Agency.

Rezultati testiranja nedostupni su javnosti no određeni dijelovi citirani su u zahtjevu za obustavljanjem procesa. McCarrick je tako bio podvrgnut kognitivnim testovima, a na dvije trećine testova njegov rezultat bio je “ispod očekivanja”.

U izvješću se dodaje kako su njegova “nemogućnost da se prisjeti navodnih incidenata i mogućih svjedoka” te “svih oslobađajućih faktora povezanih s time” sukladni rezultatima testiranja i svjedočenjima onih koji ga dobro poznaju.

McCarricku je dijagnosticiran “teški kognitivni poremećaj” te demencija kojoj je najvjerojatniji uzrok Alzheimerova bolest. Premda je bivši prelat “i dalje inteligentan i jasan”, nesposoban je sudjelovati u sudskom procesu jer ga demencija onemogućuje u “smislenom konzultiranju sa savjetnicima te učinkovitom sudjelovanju u vlastitoj obrani”.

Odvjetnici tvrde kako bi nastavak suđenja stoga kršio 14. amandman američkog Ustava te 12. članak Deklaracije o pravima savezne države Massachusetts.

Optužba je, pak, za CNA potvrdila kako će angažirati vlastitog stručnjaka kako bi se procijenilo McCarrickovo zdravstveno stanje.

Seksualni napad na 16-godišnjaka

Podsjećamo Theodore McCarrick, koji je obnašao visoke funkcije u Crkvi u SAD-u te je imao dobre odnose s tamošnjim političkim vlastima, optužen je za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića.

Sva tri napada navodno su se dogodila 8. lipnja 1974., uoči vjenčanja žrtvina brata. McCarrick je bio blizak žrtvinoj obitelji te je s njima išao na obiteljska putovanja i predvodio krštenja, vjenčanja te pogrebe za članove obitelji.

Prema sudskim dokumentima, McCarrick je pristupio žrtvi tijekom prijema gostiju na zahtjev dječakova oca jer je 16-godišnjak izostajao s mise i neprimjereno se ponašao. Bivši kardinal je zatim rekao žrtvi: “Moramo otići vani kao bismo razgovarali”, nakon čega su se dogodili napadi.

Oštećenik, danas u šezdesetim godinama, sudskim je vlastima rekao da je znao što će se dogoditi, ali nije želio “raditi scene na vjenčanju svojega brata i sve pokvariti jer je u to vrijeme imao više poštovanja za svoju majku oca i brata nego za sebe samoga.”

Također, navodno je nakon seksualnog napada bivši kardinal mladiću poručio da “izmoli tri Očenaša i Zdravomariju ili se radilo o jednom Očenašu i tri Zdravomarije, kako bi ga Bog otkupio od njegovih grijeha”, stoji u dokumentima.

Inače, zbog sličnih optužbi papa Franjo oduzeo mu je 2018. kardinalsku čast te ga godinu kasnije izbacio iz svećeničkog staleža.

Objavljeno: 28. veljače 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.