Danas bi trebalo početi suđenje osramoćenom bivšem kardinalu Theodoru McCarricku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

McCarrick, kojem je zbog sličnih optužbi papa Franjo 2018. uzeo kardinalsku čast te ga godinu kasnije izbacio iz svećeničkog staleža, optužen je da je 70-ih seksualno iskoristio maloljetnu osobu stariju od 14 godina.

Ovo je prvi puta da će se neki američki kardinal naći na sudu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a povijesni proces vodit će se na Okružnom sudu u Dedhamu, u saveznoj državi Massachusetts. Na sudu bi se trebao pojaviti i sam McCarrick te se izjasniti o krivnji s obzirom na točke optužnice. Kako javlja Catholic News Agency, to će biti njegovo prvo javno pojavljivanje nakon što ga je Crkva 2018. osudila na povučeni život molitve i pokore.

McCarrick je, inače, optužen za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića.

Sva tri napada navodno su se dogodila 8. lipnja 1974., uoči vjenčanja žrtvina brata. McCarrick je bio blizak žrtvinoj obitelji te je s njima išao na obiteljska putovanja i predvodio krštenja, vjenčanja te pogrebe za članove obitelji.

Prema sudskim dokumentima, McCarrick je pristupio žrtvi tijekom prijema gostiju na zahtjev dječakova oca jer je 16-godišnjak izostajao s mise i neprimjereno se ponašao. Bivši kardinal je zatim rekao žrtvi: “Moramo otići vani kao bismo razgovarali”, nakon čega su se dogodili napadi.

Oštećenik, danas u šezdesetim godinama, sudskim je vlastima rekao da je znao što će se dogoditi, ali nije želio “raditi scene na vjenčanju svojega brata i sve pokvariti jer je u to vrijeme imao više poštovanja za svoju majku oca i brata nego za sebe samoga.”

Također, navodno je nakon seksualnog napada bivši kardinal mladiću poručio da “izmoli tri Očenaša i Zdravomariju ili se radilo o jednom Očenašu i tri Zdravomarije, kako bi ga Bog otkupio od njegovih grijeha”, stoji u dokumentima.

Dodajmo i kako je ovog ponedjeljka pravni ured iz Kalifornije pokrenuo još dvije tužbe protiv McCarricka.

Prvu tužbu podnio je anonimni bivši zaposlenik nadbiskupije Newark, kojom je McCarrick upravljao od 1986. do 2000., navodeći da se tadašnji nadbiskup “upustio u seksualni kontakt bez privole” s osobom koja je bila zaposlena u Katedralnoj bazilici Presvetog Srca u Newarku.

Drugu optužnicu podnio je o. Lauro Sedlmayer, tvrdeći da ga je McCarrick seksualno napastovao tri puta tijekom boravka u njegovoj zloglasnoj kući na plaži. Inače, sam o. Sedlmayer također je optužen za neprilično seksualno ponašanje i financijske malverzacije.