Kalifornijska Skupština i Senat velikom većinom glasova usvojili su odluku da se ispred zgrade lokalne Vlade ukloni kip svetog Junipera Serre te umjesto njega stavi novi spomenik koji će biti posvećen domorodačkom stanovništvu.

“Zarobljavanje odraslih osoba i djece, sakaćenje, genocid i napad na žene bili su dio misijskog razdoblja koje je započeo i nadzirao otac Serra”, stoji, između ostaloga, u tekstu objašnjenja odluke o uklanjanju spomenika Apostola Kalifornije.

Protiv tog poteza i njegovog tumačenja ustali su kalifornijski vjerski poglavari: nadbiskup Los Angelesa José H. Gomez te nadbiskup San Francisca Salvatore J. Cordileone.

Oni su u tekstu za Wall Street Journal napisali kako razloga za kritiku razdoblja u kojem je sveti Junipero živio ima, ali i kako “nijedan ozbiljan povjesničar nikada nije iznio tako zastrašujuće tvrdnje o Serri ili sustavu misija, mreži od 21 zajednice koju su franjevci uspostavili duž kalifornijske obale kako bi evangelizirali domorodačko stanovništvo”.

Biskupi su kritizirali kalifornijske zakonodavce što su se pri svojoj odluci oslanjali “samo na jednu tendencioznu knjigu koju je napisao novinar Elias Castillo”. Riječ je o knjizi koja u prijevodu na hrvatski nosi naslov: ‘Trnova kruna: Porobljavanje kalifornijskih Indijanaca od strane španjolskih misija’.

“Kao vođe dviju najvećih katoličkih zajednica u državi, služimo tisućama nativnih žitelja Kalifornije čija vjera potječe od njihovih predaka koji su pomogli izgraditi misije”, naveli su biskupi. “Razumijemo gorku povijest iskorištavanja domorodačkog stanovništva, ali povijest može biti složena, a činjenice jesu važne”.

Za Serru su napisali da je “branio ljudskost domorodačkog stanovništva”, protivio se zlostavljanju žena, a naveli su i svečevo zauzimanje da domoroci koji su spalili jednu misiju i ubili njegovog prijatelja ne budu kažnjeni smrću.

“Serra bi svakako pozdravio novi spomenik koji odaje počast nativnim stanovnicima Kalifornije kojima je čitav život služio”, napisali su biskupi, navevši kako je u poznoj dobi putovao preko 3 000 kilometara “kako bi od vlasti zahtijevao da prihvate zakon o pravima domorodaca koji je napisao”.

U tekstu je navedeno i kako je rat istrebljenja domorodačkog stanovništva započeo više od 60 godina nakon svečeve smrti. “Uništavanje nativnog stanovništva države dogodilo se mnogo godina nakon što njega više nije bilo, a brojne njegove misije preuzela je državna vlast”, naveli su.

Podsjetimo, kipovi Junipera Serre bili su i na udaru prošlogodišnjih prosvjeda u SAD-u kada je više njih nasilno srušeno ili uklonjeno od strane lokalne vlasti kako ne bi bili meta vandala, a pojavila su se i nastojanja da se kip svetog Junipera ukloni i iz Dvorane statua u zgradi američkog Kongresa.

“Kako se odabiremo sjećati prošlosti oblikuje kakvim se ljudima nadamo biti u budućnosti. Ne možemo zamisliti bolji simbol za ovu multietničku zemlju predanu ljudskom dostojanstvu i jednakosti nego da se na kalifornijskom Kapitolu stave dva spomenika – jedan koji će proslavljati živo nasljeđe kalifornijskog domorodačkog stanovništva i drugi koji će odražavati vjeru i vodstvo njihovog branitelja svetog Junipera Serre”, zaključuju biskupi.