Nadbiskup San Francisca, Salvatore J. Cordileone, prošle je subote predvodio sveti sat naknade za vandalski čin rušenja kipa svetog Junipera Serre.

Kip svetog misionara koji je stajao u Golden Gate parku u San Franciscu 19. lipnja su srušili prosvjednici koji tvrde da se žele obračunati s kolonijalnim nasljeđem SAD-a. Prema pisanju CNA-a Serru su optužili za doprinos uništenju kulture domorodačkog stanovništva radi njegovog osnivanja katoličkih misija u Kaliforniji. Upravo su se iz tih misija razvili neki od najvećih gradova u toj saveznoj američkoj državi.

Čin naknade za rušenje svečevog kipa sastojao se od molitve svete krunice i molitve otklinjanja. Služba se završila nadbiskupovim blagoslivljanjem mjesta na kojem se dogodilo svetogrđe.

Mons. Stephen Rossetti iz Centra za duhovnu obnovu svetog Mihaela, rekao je kako je biskup izveo mali egzorcizam te naredio sotoni na ode. Izmolio je molitve pape Lea XII za oslobođenje ljudi, mjesta i stvari.

Dominikanac James Moore na svom je Twitter profilu objavio fotografije događaja uz popratni tekst: „Danas se skupina ljudi svih rasa i nacionalnosti okupila s našim pastirom, nadbiskupom Cordileoneom na mjestu oskvrnuća kipa svetog Junipera kako bismo molili krunicu. Nadbiskup je zatim učinio egzorcizam – a svi smo molili za istinsku pravdu i mir u našoj zemlji!“

Junipera Serru je 1988. blaženim proglasio papa Ivan Pavao II. u Rimu, a kanonizirao ga je papa Franjo  2015. u Washingtonu.

Na misi za proglašenjem svetim papa Franjo je o njemu rekao:

„Junipero je nastojao braniti dostojanstvo domorodačke zajednice, zaštititi ju od onih koji su je maltretirali i zlostavljali… Nadahnjivalo ga je pomicanje granica. Izlazio je u susret mnogim ljudima, učeći i vrednujući njihove običaje i načine života. Naučio je kako poroditi i njegovati božanski život u licima svakoga s kime se susreo. Činio je od njih svoje braću i sestre.”