Junipero Serra rodio se 24. studenog 1713. godine u mjestu Pedra na Balearskim otocima. U Franjevački red ušao je 14. rujna 1730. godine te je pod imenom brata Junipera, od prve Franjine braće, ostvario prvotni franjevački ideal. Osobito su ga oduševile misije, naviještanje Evanđelja Novom svijetu. Pošto je zaređen za svećenika, doktorirao je teologiju.  Predavao je kao profesor od 1744. do 1749. godine. Ipak se odlučio za misije. Doplovio je u Vera Cruz 7. prosinca 1749. godine – a odatle je pješice 500 kilometara otišao u Meksiko. Ugrizla ga je zmija i od toga ugriza je trpio cijeli život. No ipak je pješice išao na putovanja kad je bilo potrebno.

Osam godina je djelovao kao misionar u Sierra Gorda, obilazeći neumorno cijelu zemlju. Naučio je jezik Pame indijanaca te preveo katekizam na njihov jezik. Propovijedao je, katehizirao, krstio. Njegova je indijanska postaja Jalpan postala uzorom kršćanske misijske zajednice.  Ondje još i danas stoji crkva koju je on svojim rukama gradio.

Potom se nalazi u velikom samostanu u gradu Meksiko (1758.-1767.) sav posvećen širenju Svetog Evanđelja.  Godine 1767. poslan je da osnuje misiju u Kaliforniji. U 15 godina osnovao je 21 misiju kojima je dao imena franjevačkih svetaca. Odatle počinju svoju povijest mnogi kalifornijski gradovi, osobito Los Angeles (Sancta Maria Angelorum – Sveta Marija Anđeoska); San Francisco, San Diego (Sveti Didak), San Bernardino, San Bonaventura – sada grad Ventura.  Nepravedno optužen putuje pješice u Meksiko da brani stvar kalifornijskih misija ( 1772-1773.). Godine 1778. blaženi Juniper Serra dobio je povlasticu dijeljenja sakramenta Potvrde za vjernike Kalifornije.

Tijekom tri posljednje godine svojega života on je obišao misije od San Diega do San Francisca putujući više od 600 milja pješice kao invalid nogu i bolesnih pluća – ne koristeći lijekove. Podijelio je sakrament Potvrde za 5309 krštenika Indijanaca. Potom se vraća u svoju postaju San Carlos Borromeo, danas grad Monterey. Iscrpljen je predao dušu Bogu 28. kolovoza 1784. godine. Još za života uživao je glas svetosti, koji se sačuvao do današnjih dana. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1988. godine, a papa Franjo svetim 2015. godine.