Gradsko vijeće Venture prošlu je srijedu odlučilo ukloniti kipove svetog Junipera Serre iz prostora gradske vijećnice, nakon što su prosvjednici u drugim kalifornijskim gradovima proteklih tjedana uništili nekoliko svečevih kipova, prenosi CNA.

Članovi vijeća odluku su donijeli jednoglasno (6-0), a odnosi se na uklanjanje brončanog kipa svetog Junipera koji se nalazi izvan vijećnice te drvene replike unutar zgrade.

Iako nije određeno kada će se uklanjanje kipova dogoditi, odlučeno je da će njihovo odredište biti misijska crkva svetog Bonaventure koju je osnovao sam Junipero u 18. stoljeću.

Odluka o premještaju donesena je istoga dana kada je papa Franjo donio odluku o uzdizanju misijske crkve svetog Bonaventure na razinu manje bazilike. Takve se ‘titule’ dodjeljuju crkvama kako bi se priznalo njihovo posebno pastoralno i liturgijsko značenje u životu Crkve, te blizina samom papi.

Glasanju gradskog vijeća o uklanjanju kipova svetog Junipera prethodio je sastanak gradonačelnika Venture sa starješinom domorodačkog plemena Chumash i upraviteljem crkve svetog Bonaventure, vlč. Tomom Elewautom.

„Sva trojica smo uvjereni da je moguće mirno rješenje po pitanju kipa oca Junipera Serre, bez neciviliziranih ispada i osobnih napada, a još manje vandalizma“, istaknuto je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka. „Svi vjerujemo da se uklanjanje kipa treba odviti bez sile, bez ljutnje i kroz zajednički i miroljubiv postupak.“

Nekoliko drugih katoličkih ustanova u Kaliforniji uključujući katoličke misije i sveučilište u San Diegu, sklonili su kipove svetog Junipera „izvan pogleda javnosti“, kako ne bi postali meta vandala.

Aktivisti koji su rušili kipove Junipera Serre po Kaliforniji sveca su optužili za sudjelovanje u nasilju nad domorodačkim stanovništvom te doprinos uništenju kulture njihove kulture radi njegovog osnivanja katoličkih misija u Kaliforniji.

Povjesni izovri govore u prilog tome da je sveti Junipero stajao u obranu domorodaca, a iz misija koje je ustanovio razvili su se neki od najvećih gradova u Kaliforniji poput Los Angelesa, San Diega i San Francisca.

Papa Franjo je Junipera kanonizirao 2015. godine rekavši kako je on „nastojao braniti dostojanstvo domorodačke zajednice, zaštititi ju od onih koji su je maltretirali i zlostavljali.“