Kardinal Jean-Claude Hollerich je u ime biskupa Europske unije 8. veljače apelirao nikaragvanske vlasti neka odmah oslobode lažno optuženog biskupa Matagalpe Rolanda Álvareza, svećenike i vjernike laike u zemlji.

U poruci upućenoj predsjedniku Biskupske konferencije Nikaragve, mons. Carlosu Enrique Herreri Gutiérrezu, OFM, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich izražava blizinu i solidarnost biskupa Europske unije u teškim vremenima s kojima se suočava mjesna Katolička Crkva zbog sustavnoga progona koji provode javne vlasti, navodi se na službenim mrežnim stranicama COMECE-a.

Od kolovoza 2022. biskup Matagalpe Rolando Álvarez i niz svećenika i vjernika u Nikaragvi su u pritvoru i trenutno su pod kaznenim progonom.

Kardinal Hollerich pozvao je nikaragvanske nacionalne vlasti neka odmah oslobode mons. Álvareza i ostale uhićenike koji su lažno optuženi za urotu protiv nacionalnog integriteta i širenja lažnih vijesti.

„Pomno pratimo razvoj situacije u Nikaragvi obilježenoj progonima Katoličke Crkve i njezinih vjernika. Kao biskupi COMECE – navodi se u poruci – predani smo promicanju slobode, demokracije i pravde u Nikaragvi kroz naš redoviti dijalog s predstavnicima institucija EU-a”.

Nacionalna vlada Nikaragve je u 2022. protjerala apostolskog nuncija mons. Waldemara Stanislawa Sommertaga i 18 redovnica Reda misionarki ljubavi. Također je uhitila sedam svećenika i dva suradnika u biskupiji Matagalpa, zatvorila devet katoličkih radijskih postaja, povukla tri katolička kanala iz pretplatničkog televizijskog programa i spriječila procesije i hodočašća.