Biskup Matagalpe Rolando Alvarez, koji se od 5. kolovoza nalazi u kućnom pritvoru, optužen je u utorak za urotu i za širenje lažnih vijesti, priopćila je Palača pravde u Managui, glavnom gradu Nikaragve, prenosi HINA.

Pedesetšestogodišnji biskup optužen je za „kazneno djelo urote s ciljem da našteti nacionalnom jedinstvu“ i za „širenje lažnih vijesti (…) na štetu nikaragvanske države i društva“, piše u priopćenju Palače pravde.

Podsjetimo, Mons. Álvarez zatočen je nakon što je kritizirao vladino zatvaranje katoličkih radiopostaja, a državna regulatorna agencija TELCOR uklonila je i televizijski kanal Nikaragvanske biskupske konferencije.

Osim obračuna s biskupom, vlasti su prije mjesec dana iz zemlje potjerale Misionarke ljubavi, red koji je osnovala Majka Terezija, jer navodno nisu “ispoštovale obveze” prilikom prijave porijekla imovine. Misionarke su samo jedna od brojnih organizacija koje su u Nikaragvi prisilno prestale djelovati od 2018.

O situaciji u Nikaragvi oglasio se i tijekom opće audijencije održane 21. kolovoza i Sveti Otac kazavši:

“Sa zabrinutošću i tugom pomno pratim razvoj situacije u Nikaragvi, koja uključuje ljude i institucije. Želio bih izraziti svoje uvjerenje i nadu da se otvorenim i iskrenim dijalogom ipak mogu pronaći temelji za miran suživot u duhu uzajamnog uvažavanja. Molimo Gospodina da, po zagovoru Prečiste, udahne tu konkretnu volju u srca sviju”.

Europska unija je objavila da nikaragvanske vlasti drže više od 180 „političkih zatvorenika“ te da su u prvom polugodištu 2022. zatvorile više od 1200 udruga civilnog društva, a nikaragvanski medij Confidencial izvještava da su među njima jedanaestorica klerika.