Optužbe za seksualno zlostavljanje iznesene na račun washingtonskog nadbiskupa u miru, Theodorea McCarricka, koje su već dovele do njegove ostavke u kardinalskom zboru, potaknule su pojedine američke biskupe da zatraže stroži odnos Crkve prema sličnim ponašanjima.

“Svakim novim danom saznajemo da je bivši kardinal ne samo navodno zlostavljao maloljetnike, nego i svoje podređene, uključujući svećenike, bogoslove i laike. Zli učinci ovih djela uvećani su činjenicom da su dogovorene financijske nagodbe sa žrtvama, bez transparentnosti ili ograničenja za službu bivšeg kardinala“, rekao je biskup Fort Wortha u saveznoj državi Teksas, Michael Olsen, te istaknuo kako bi u ovom slučaju trebalo „pomno razmotriti“ pitanje gubitka kleričkog staleža.

Olsen je pozvao i da se pravdi privedu svi oni koji su znali za zločine bivšeg kardinala, ali nisu učinili ništa po tome pitanje, te su na taj način utjecali da i drugima bude nanesena šteta.

Biskup Albanyja, u američkoj saveznoj državi New York, Edward Scharfenberger, u pismu upućenom svojim svećenicima, istaknuo je: „Možemo – i siguran sam da hoćemo – osnažiti pravila, regulacije i sankcije protiv pokušaja da se prođe ispod radara ili ‘izvuče’ s takvim zlim i razornim ponašanjem.“

Scharfenberger je naglasio kako je ovdje u pitanju mnogo više od izazova za ojačanjem zakonskih odredbi. “Ovo je duboka duhovna kriza”, rekao je biskup Albanyja.

U svom je pismu podijelio i poruku koju je dobio od svojeg prijatelja, kojeg je opisao kao „svetog i vjernog katoličkog gospodina“, čija je reakcija na cijeli slučaj bio prijedlog da se cijela Američka biskupska konferencija raspusti. „Njihova vjerodostojnost neće biti vraćena još desetljećima“, stajalo je u poruci.

Unatoč ovakvim slučajevima, Scharfenberger je istaknuo svoje uvjerenje kako većina klerika “živi, ili barem nastoji živjeti, svetim i uzornim životom”.

„Sramim se one svoje braće, poput kardinala, koji nisu živjeli i ne žive tako. Kao vaš biskup, uvjeravam vas u svoju podršku vama i svim vjernicima tijekom ovog vrlo teškog vremena“, napisao je Scharfenberger.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna papa Franjo je prihvatio McCarrickovu ostavku u kardinalskom zboru i naredio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi, s obvezom boravka u kući u molitvi i pokori sve dok se optužbe koje mu se upućuju ne istraže u redovitom kanonskom postupku.

Ivo Džeba | Bitno.net