Optužen za zlostavljanje maloljetnika dok je bio svećenik u New Yorku, prije više od 45 godina, Theodore McCarrick podnio je ostavku kao član Kardinalskoga zbora, a Papa ju je prihvatio.

Theodore McCarrick, 88-godišnji umirovljeni nadbiskup Washingtona, nije više kardinal. Papa Franjo je prihvatio njegovu ostavku – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – i naredio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi, s obvezom boravka u kući koja će mu biti određena, u kojoj će živjeti u molitvi i pokori sve dok se optužbe koje mu se upućuju ne istraže u redovitom kanonskom postupku. U petak navečer je, naime, Sveti Otac primio pismo u kojemu je McCarrick podnio ostavku kao član Kardinalskoga zbora – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Već je prošloga mjeseca Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prema uputama pape Franje dao nalog da kardinal McCarrick ne obavlja javno svoju svećeničku službu. Ta je odluka uslijedila nakon zaključaka povjerenstva njujorške nadbiskupije koje je ustanovilo da su vjerodostojne i utemeljene optužbe upućene McCarricku za seksualno zlostavljanje maloljetnika prije više od 45 godina, kada je bio svećenik u New Yorku. McCarrick je prihvatio tu odluku iako se izjašnjavao nedužnim.

U narednim je tjednima još jedan muškarac istupio s optužbom da ga je kardinal McCarrick zlostavljao dok je još bio dječak, a nekoliko bivših sjemeništaraca izjavili su kako ih je kardinal seksualno uznemiravao u svojoj kući kraj plaže koju je posjedovao.

McCarrick je bio član Kardinalskog zbora od 2001. godine, iako zbog svoje dobi nije sudjelovao na posljednjoj konklavi. Službu nadbiskupa Washingtona obnašao je od 2001. do 2006. godine.

Vatican News | Bitno.net