Biskup američkog grada Spokanea mons. Thomas Daly poručio je katoličkim političarima koji žive na području njegove biskupije da bi se morali suzdržati od primanja pričesti ako javno podržavaju abortus i da se moraju pokajati ako žele ponovno i potpuno sudjelovati u euharistijskom slavlju.

“Političari koji prebivaju na području naše biskupije i koji tvrdokorno ustrajavaju u javnoj potpori abortusu ne bi trebali primati pričest dok se prije toga ne pomire s Kristom i Crkvom“, napisao je biskup Daly u pismu svojim vjernicima koje je poslao 1. veljače i kojim se uključio u rasprave o zaštiti nerođenih nakon što je savezna država New York donijela zakon o pobačaju koji omogućuje abortus do rođenja.

U pismu je biskup napisao i sljedeće:

“Pokušaji da se olakša pristup abortusu, dopuštajući ubijanje djece sve do momenta rođenja jest – zlo. Djeca su Božji dar, bez obzira na okolnosti njihova začeća. Ne samo da ona imaju pravo na život, nego mi imamo obvezu zaštititi ih.“

Daly je napisao i kako je posvećenost Crkve zaštiti života od začeća do prirodne smrti neupitna.

„Samo je Bog stvoritelj života i nedopustivo je da državne vlasti omogućuju svjesno ubijanje djece. Za katoličkog političara to je skandalozno“, poručio je biskup Spokanea, jasno se referirajući na zahtjeve da guverner New Yorka Andrew Cuomo, katolik po rođenju, treba biti kažnjen jer je podržao zastrašujući zakon.

„Guverner Cuomo često se poziva na svoju katoličku vjeru u potpori zakonima koje podržava. Njegovo javno svjedočanstvo kao katoličkog političara u kombinaciji s njegovim upornim zastupanjem pobačaja je neprihvatljivo“, napisao je u svom pismu američki prelat.

Njegova argumentacija za kanonsku kaznu nad Cuomom i ostalim političarima koji podržavaju abortus sadržana je u kanonu 915 koji je citirao u pismu i u kojem se navodi kako treba uskratiti primanje pričesti „izopćenima i udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a i drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu“.

Treba napomenuti kako su upravo ovaj kanon citirali poljski biskupi kada su svojedobno političarima katoličke vjere u svojoj državi, koji su glasovali za usvajanje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, poručili isto ono što sada poručuje svojim sunarodnjacima Daly: Ako želite na pričest, pokajte se i pomirite s Kristom i Crkvom.

Podsjetimo, više uglednih kanonskih pravnika te katoličkih publicista pozvalo je nadbiskupa New Yorka Timothyja Dolana da ekskomunicira Cuoma. Sam Dolan je odbio to učiniti, obrazlažući kako ta kanonska mjera ne bi postigla cilj i kako bi to Cuomo iskoristio da prikaže sebe kao „mučenika“.

Drugi kanonski pravnici, uvažavajući potrebu reagiranja na Cuomovu neprihvatljivu promidžbu abortusa, ukazuju kako nije kanonski jasno da bi kazna izopćenja mogla biti upotrijebljena u ovakvim situacijama Međutim, ukazuju i na to kako bi upravo kanon 915 mogao biti rješenje koje bi poslalo jaku poruku o licemjerju katoličkih političara koji podržavaju ubijanje nerođenih.

Biskup Daly je svoje pismo završio pozivajući na molitvu za nerođene, njihove majke, ali i američke političke vođe.

Njegov glasnogovornik je, pak, za CNA komentirao kako biskupova poruka ima za cilj upozoriti sve katoličke političare iz njihove biskupije na to kako je potpora abortusu nespojiva s njihovom vjerom.

Dodao je kako i svaki od tih političara koji želi razriješiti ovu situaciju mora razgovarati sa svojim duhovnim pastirom i razjasniti primjenjuje li se kanon 915 i na njegov slučaj te što mu je činiti ako je tako.

Naravno, cijela ova situacija svakako je zanimljiva i svima nama u Crkvi u Hrvatskoj jer nas vjerojatno čekaju slične situacije povezane s novim zakonom o abortusu koji se najavljuje. Prilično je izvjesno već sada da će dosta političara koji se deklariraju katolicima podržati zakon koji će, kako sada izgledaju stvari, biti još permisivniji nego onaj prethodni i učiniti abortus još dostupnijim. Dobro je znati kako biskupi u SAD-u i u Poljskoj rješavaju takve situacije koje su sablazan za sve vjernike.

Goran Andrijanić | Bitno.net