Belgijske vlasti su pokrenule istragu nad troje liječnika za koje se sumnjiči kako su pogrešno eutanazirali ženu s autizmom. Ovo predstavlja prvu kaznenu istragu u slučaju eutanazije od kada je 2002. godine ta praksa legalizirana u Belgiji, donosi The Guardian.

Troje liječnika iz East Flandersa su završili pod istragom jer su 2010. godine „otrovali“ 38-godišnju Tine Nys. Ovoj ženi je dva mjeseca prije smrti dijagnosticiran Aspergerov sindrom koji predstavlja blaži oblik poremećaja iz autističnog spektra.

Inače, Belgija i Nizozemska su dvije europske zemlje s iznimno liberalnim zakonima koji dopuštaju ubijanje osoba sa psihijatrijskim oboljenjima. Tamošnji zakoni dopuštaju eutanaziju bolesnika ako oni mogu dokazati da trpe “nepodnošljivu i neopravdanu” bol. Brojni stručnjaci u Belgiji, ali i u drugim zemljama, smatraju kako autizam ne bi trebao predstavljati valjan razlog za eutanaziju.

Obitelj Nys je prošle godine podnijela kaznenu prijavu protiv troje liječnika, tvrdeći kako su oni počinili brojne propuste koji su naposljetku prouzročili smrt pacijentice. Obitelj smatra kako je pacijentici postavljena pogrešna dijagnoza te da je ona ustvari patila od depresije zbog nedavnog prekida veze.

Troje liječnika su pokušali zaustaviti pokretanje istrage. „Moramo zaustaviti ove ljude. Riječ je o ozbiljno disfunkcionalnoj, povrijeđenoj i traumatiziranoj obitelji koja ima malo empatije i poštovanja prema drugim ljudima“, izjavila je Lieve Thienpont, jedna od osumnjičenih liječnica.

Sestra preminule žene, Sophie Nys, za AP je izjavila kako je jedan od liječnika za vrijeme eutanazije od njezinih roditelja zatražio da pridrže iglu dok je on pripremao injekciju s otrovom. Kasnije je roditeljima pružio stetoskop kako bi se sami uvjerili da je Tinino srce prestalo kucati.

“Belgijsko tužilaštvo smatra kako postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice te će se troje liječnika pred sudom u Ghentu suočiti s optužbom za trovanje pacijenta“, izjavio je državni tužitelj Francis Clarysse. U Belgiji je u posljednjih 16 godina, otkako je legalizirana eutanazija, ubijeno više od 10 tisuća ljudi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net