Potaknuti pritiscima da se liječnički potpomognuto samoubojstvo legalizira u pojedinim dijelovima Europe, francuski biskupi prošlog su tjedna potpisali deklaraciju pod nazivom „Kraj života: ‘da’ žurnosti bratstva“, čiji je cilj promicanje palijativne skrbi i objašnjenje crkvenog protivljenja svim oblicima samoubojstva.

„Kakva god bila naša uvjerenja, kraj života je trenutak koji ćemo svi doživjeti i briga koju svi dijelimo. Svatko o njemu mora moći razmišljati što je staloženije moguće, izbjegavajući zamke strasti i pritisaka”, istaknuli su biskupi.

“Želimo, iznad svega, izraziti svoje puno suosjećanje sa svom svojom braćom i sestrama koji su ‘na kraju života’, kao što je to Crkva uvijek nastojala činiti. Oni se predstavljaju u svojim slabostima … njihovo je postojanje poziv: kakvu humanost, kakvu pozornost, kakvu pažnju ćemo pružiti onima koji žive među nama?”, stoji u dokumentu koji je potpisalo 118 biskupa.

Odavši priznanje liječnicima koji rade u području palijativne skrbi, istaknuli su kako je upravo njihov nedostatan broj, uz medijske pritiske, glavni razlog zbog kojega neki traže promjenu legislative.

Podsjetili su i na činjenicu da bi se promjena zakona koja bi išla u smjeru dopuštanja potpomognutog samoubojstva protivila Kodeksu medicinske etike, prema kojemu se liječnici prema svakoj osobi moraju odnositi poštujući njezin život i dostojanstvo, istaknuvši pri tome kako “ubijanje, čak i kada se pretvara da je učinjeno iz suosjećanja, nipošto nije skrb”.

Posebno su se osvrnuli na ideju kako je potpomognuto samoubojstvo osobni odabir koji nema utjecaj ni na koga drugoga, proglasivši takvo razmišljanje pogrešnim.

“Rane na tijelu pojedinca, rane su društvenoga tijela. Ako neki ljudi čine očajnički odabir samoubojstva, društvo je dužno spriječiti taj traumatičan čin”, istaknuli su biskupi.

Ukazavši na primjer milosrdnog Samarijanca koji se pobrinuo za ranjenog čovjeka, i nije ga pustio da umre, pozvali su sugrađane i parlamentarne zastupnike na rast u “savjesnosti, kako bi u Francuskoj mogao rasti društveni osjećaj bratstva u kojem ćemo pojedinačno i kolektivno brinuti jedni za druge.”

Ivo Džeba | Bitno.net