Na BBC-jevom “popisu 100 inspirativnih i utjecajnih žena iz cijelog svijeta za 2021. godinu” nalazi se i katolička redovnica iz Mjanmara. Sestra Ann Rose Nu Tawng iz Myitkyine, glavnog grada države Chin, pokazala je nevjerojatnu hrabrost pred velikom opasnošću 28. veljače, kada se spustila na koljena i raširila ruke pred snagama sigurnosti, moleći ih da ne napadaju nenaoružane prosvjednike koji se sklanjaju u klinici u kojoj ona opslužuje bolesne.

Vijest koja je odjeknula u medijima

45-godišnjoj redovnici, koja je članica mjesnih sestara svetog Franje Ksaverskog, naređeno je da odmah ode, ali je ostala pri svome govoreći: “Ubijte me ako želite. Prosvjednici nemaju oružje i samo mirno pokazuju svoju želju”. Video njezina odvažnog čina postao je raširen na društvenim mrežama, a razne medijske mreže, uključujući BBC, izvještavale su o njoj.

“Katolička redovnica postala je simbol prosvjeda Mjanmara nakon vojnog preuzimanja” Mjanmara u puču 1. veljače, objavio je BBC. “Fotografija na kojoj je široko raširenih ruku okrenuta licem prema teško naoružanim policajcima postala je viralna na društvenim mrežama u ožujku 2021. i dobila je sve pohvale”, napisala je televizijska kuća, uključujući ju među 31 ženu u kategoriji politike i aktivizma.

“Sestra Ann Rose Nu Tawng otvoreno je govorila o zaštiti civila, posebno djece. Školovala se za primalju i vodila je život u toj službi posljednjih 20 godina, brinući se nedavno i o pacijentima s COVID-19 u državi Kachin u Mianmaru”, dodao je BBC.

Mali čin s velikom ljubavlju

Global Sisters Report, koji je u kontaktu sa sestrom Tawng od viralnog videa, došao je do saznanja od redovnice da je riječ o nepoznatoj budističkoj prosvjednici koja je iz skrovišta snimila njezino suočavanje s policijom i kasnije to objavila na internetu. Rekla je: “Mogla sam učiniti tako nešto jer me Bog blagoslovio i koristio kao svoje oruđe, a Duh Sveti me također blagoslovio hrabrošću… Koristila sam vlastiti život da odgađam vrijeme kako bi mladi (ljudi) imali vremena pobjeći. To je bio mali čin, ali čineći to s velikom ljubavlju, ovaj se čin dopao međunarodnoj zajednici i dobio publicitet. Duboko osjećam da je tu bio i Bog koji je želio da svijet upozna situacije u Mjanmaru”.

Papa Franjo

Gesta sestre Tawng ganula je srca milijuna ljudi diljem svijeta, uključujući papu Franju. “I ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem: zaustavite nasilje”, rekao je Sveti Otac 17. ožujka, govoreći o redovnici. “I ja pružam ruke i kažem: neka prevlada dijalog!”. “Tješi nas i ohrabruje činjenica da nas Papa podržava da prekinemo svako nasilje kroz dijalog”, komentirala je sestra Tawng kasnije vatikanskoj novinskoj agenciji Fides, nakon što je saznala za Papine riječi. “Iznenađena sam da su, kako mi je rečeno, njegove riječi možda bile inspirirane mojom gestom da kleknem i podignem ruke prema nebu. Učinila sam to srcem. To su djela svakog kršćanina kojemu je ljudskost u srcu”, dodala je.

BBC-jeve afganistanske žene

“Ove godine 100 žena ističe one koji su na ‘resetu’ – žene koje imaju svoju ulogu u ponovnom osmišljavanju našeg društva, naše kulture i našeg svijeta”, napisao je BBC. Oni su 100 žena razvrstali u 5 kategorija: Afganistan, kultura i obrazovanje, zabava i sport, politika i aktivizam te znanost i zdravlje.

“Žene iz Afganistana čine polovicu ovogodišnjeg popisa, od kojih se neke pojavljuju pod pseudonimima i bez fotografija zbog vlastite sigurnosti”, kaže BBC. “Ponovno vraćanje talibana u kolovozu 2021. promijenilo je živote milijuna Afganistanaca – djevojkama je zabranjeno više obrazovanje, ministarstvo za ženska pitanja je raspušteno, a ženama je u mnogim slučajevima rečeno da se ne vraćaju na posao. Ovogodišnja lista prepoznaje opseg njihove hrabrosti i postignuća jer su prisiljeni resetirati svoje živote.”

Među njima su liječnice, poduzetnice, policajke, košarkašice u invalidskim kolicima, glumice, učiteljice, astronomkinje, knjižničarke, aktivistice za prava, medijske žene i odvjetnice.

Druge žene

Među ostalima na popisu su Malala Yousafzai iz Pakistana, dobitnica Nobelove nagrade za mir, prva žena premijerka Samoe Fiamē Naomi Mata’afa, američka profesorica Heidi J. Larson, koja vodi The Vaccine Confidence Project, i hvaljena nigerijska autorica Chimamanda Ngozi Adichi.

Tu je i etiopska medicinska sestra Mulu Mefsin, koja brine o ženama i djevojčicama koje su žrtve seksualnog nasilja u Mekelleu, glavnom gradu ratom razorene regije Tigray, Mia Krisna Pratiwi iz Indonezije, koja pokušava riješiti problem plastičnog otpada na Baliju, Kamerunka Sevidzem Ernestine Leikeki, koja koristi pčelarstvo kao strategiju za kontrolu šumskih požara i krčenja šuma.

“100 žena” je godišnji serijal BBC-ja u više formata koja istražuje ulogu žena u 21. stoljeću. Osnovana je 2013. nakon nečuvenog grupnog silovanja i ubojstva žene u glavnom gradu Indije, Delhiju, 2012. BBC-jevi dužnosnici i novinari koji su smatrali da mnoga pitanja s kojima se žene suočavaju ne dobivaju detaljnu pokrivenost bili su inspirirani da stvore serije koje će biti usredotočite upravo na njih.