Hrabra katolička redovnica spasila je danas stotinjak prosvjednika kleknuvši pred policajce u Mjanmaru, gdje već tjednima traju prosvjedi protiv vojne hunte.

Potresne fotografije objavljene su na Twitter računu naslovljenom na nadbiskupa Yangoona kardinala Charlesa Maunga Boa (za koji se kasnije ispostavilo da je lažan.)

Podsjećamo, Mjanmar je poprište višetjednih prosvjeda koji su izbili nakon što je tamošnja vojska 1. veljače izvela državni udar protiv civilne vlade te uhitila čelnicu Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (75) te nekoliko drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke.

Brojni zemlje i međunarodne organizacije osudile su nasilje nad građanima.

Bliskost narodu Mjanmara izrazio je i papa Franjo koji je nakon molitve Angelusa u nedjelju, 7. veljače, pozvao na mirno rješavanje osjetljivih društvenih i političkih prilika.

“U ovom tako osjetljivom času želim zajamčiti svoju duhovnu bliskost, molitvu i solidarnost narodu Mjanmara i molit ću da se odgovorni u zemlji iskreno stave u službu općega dobra, promičući društvenu pravdu i nacionalnu stabilnost potrebnu za skladan demokratski suživot. Molimo za Mjanmar”, rekao je Papa.