Američki glumac Andrew Garfield, zvijezda filmova “Čudesni Spider-Man” i “Greben spašenih“, za svoj posljednji film “Šutnja“, kojeg je režirao Martin Scorsese, pripremao se sudjelujući u jednogodišnjim duhovnim vježbama svetog Ignacija Lojolskog. O svom iskustvu progovorio je za isusovački časopis America. Bitno.net donosi najbolje dijelove tog intervjua.

“Toliko se stvari dogodilo u Duhovnim vježbama koje su me promijenile i transformirale, pokazavši tko sam i gdje Bog, barem tako vjerujem, želi da budem”, poručio je Garfield koji je vježbe duge 30 tjedana proveo pod duhovnim vodstvom patera Jamesa Martina, urednika Americe.

U razgovoru koji je vodio s Brendanom Busseom ova holivudska zvijezda istaknula je kako ga se najviše dojmila lakoća kojom se “zaljubio u Isusa Krista”.

“Bože! To je bila najnevjerojatnija stvar – zaljubiti se, a kako je bilo jednostavno zaljubiti se u Isusa.”

Da je glumac doista doživio mistično iskustvo susreta sa Spasiteljem potvrđuje i sljedeći komentar:

“Osjećao sam istovremeno žalost i ljutnju kad sam ga napokon upoznao, zbog svih onih koji su ocrnili njegovo ime”, poručio je Garfield, nadodavši kako su ga mnogi “iskoristili za loše stvari”.

Iako je doživio osobni susret s Kristom, Garfield, inače židov, na početku je imao sasvim drugi cilj.

“Ključna stvar koju sam htio zacijeliti, koju sam donio pred Isusa, koju sam ponio u Duhovne vježbe, bio je osjećaj nedostatnosti. Taj osjećaj stalne čežnje za savršenim izrazom onoga što se nalazi unutar svih nas. Ta rana nedostatnosti. Taj osjećaj da što god ponudim nikada nije dovoljno.”

Jedna od stvari koja ga je također posebno takla bila je Isusov “skriveni život” koji je potpuno suprotan od života holivudske zvijezde.

“Pokazana mi je ljepota življenja skrovitog života, povlačenja u svrhu dubljeg posvećenja mojoj umjetnosti, mom životu i svijetu.”

Iako su Duhovne vježbe poslužile kao priprema za ulogu isusovačkog svećenika u filmu Šutnja, Garfield je poručio kako danas ne bi žrtvovao to iskustvo za uspjeh filma.

“Da moram birati, izabrao bih Vježbe. Donijele su mi toliko utjehe. Radi se o poniznoj stvari jer su mi pokazale da osoba može posvetiti jednu godinu svog života duhovnom preobražaju, (…), stvaranju odnosa s Kristom i Bogom, možeš izgubiti 18 kilograma, žrtvovati se za svoju umjetnost, moliti svaki dan, živjeti u celibatu šest mjeseci, učiniti sve te žrtve služeći Bogu, služeći onome u što vjeruješ da te Bog poziva, a čak i nakon svega toga, tog poniznog predanja… te poniznosti… čak i nakon svega netko će baciti kamen i odbaciti to. To je prekrasna, prekrasna milost za darovati i pokazati. I velika je utjeha znati da bez obzira koliko naporno radim uvijek će biti netko kome se neću svidjeti. Pojavit će se barem jedna osoba koja će reći da ne vrijedim. To je prekrasno”, zaključio je Garfield svoje svjedočanstvo.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net