Američki Senat jučerašnjim je glasovanjem odbacio zakon kojim bi se ograničio pobačaj u kasnim fazama trudnoće. Za zakon je glasovalo 51 od 97 članova Senata, dok je minimalni potrebni broj glasova za prolazak zakona u daljnju proceduru bio 60.

Predloženim zakonom od pobačaja su se trebala zaštititi djeca od 20. tjedna trudnoće nadalje, budući da je znanstveno dokazano kako djeca od tog razvojnog razdoblja osjećaju bol.

SAD je tako ostao jedna od sedam (od sto devedeset i osam) svjetskih država koja dopušta pobačaj u kasnim fazama trudnoće, a ostale zemlje na ovoj sramotnoj listi su Sjeverna Koreja, Kina, Kanada, Nizozemska, Vijetnam i Singapur.

Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence kritizirali su odluku Senata u zasebnim izjavama.

Trump je izjavio kako je razočaravajuće što je odbačeno daljnje razmatranje zakona unatoč tome što ga većina u Senatu podržava, naglasivši kako SAD „mora braniti one koji se ne mogu sami braniti“. Ukazao je i na navedenu činjenicu da djeca nakon dvadesetog tjedna osjećaju bol.

Potpredsjednik Pence, u svojoj je izjavi naglasio kako se odbacivanju ovog zakona protivi većina građana SAD-a, čime su senatori iskazali nepoštivanje prema njihovoj volji.

Prema nedavnoj anketi koje su proveli Vitezovi Kolumba, 76 posto Amerikanaca je za ograničenje pobačaja na prvo tromjesečje trudnoće.

Iako bi se ovim zakonom ograničio broj pobačaja u kasnim fazama trudnoće, treba naglasiti kako je i ovaj prijedlog zakona imao svojih manjkavosti, utoliko što ne bi štitio djecu začetu silovanjem ili incestom.

Tijekom rasprave o zakonu, predstavnici Demokratske stranke, koji su velikom većinom bili protiv, nazivali su pobačaj „činom milosrđa“, te naglašavali ‘okrutnost’ zakona koji bi zahtijevao da žrtve silovanja trebaju proći savjetovanje prije nego što počine pobačaj u trećem tromjesečju.

Istaknimo i to kako je jedan od senatora koji je bio za odbacivanje ovog zakona bio i Tim Kaine, kandidat za potpredsjednika u kampanji Hillary Clinton. Prilikom svoje kandidature manipulirajući Svetim Ocem i svojom navodno katoličkom vjerom, naglašavao je kako on želi pridobiti ‘katolike pape Franje’, iako je sam Papa na mnogo mjesta govorio o nepovredivosti ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

Ivo Džeba | Bitno.net