Biskupska konferencija SAD-a trenutačno održava jesensko zasjedanje u Baltimoreu, a dosadašnji tijek njihova rada bio je obilježen, među ostalim, i prilično žestokom prepirkom koju je izazvalo spominjanje abortusa u jednome pastirskom pismu.

Nakon što su usvojili dokument u kojem su se pozabavili temom odgovornog i katoličkog pristupa političkim izborima (dokument ima naslov „Formiranje savjesti za vjerno građanstvo“), biskupi su odlučili i sastaviti pastirsko pismo na istu temu.

Spor je izbio oko načina na koji se u pismu spominje abortus i borba protiv njega.

Pismo, naime, ubijanje nerođenih i borbu protiv njega definira kao „glavni prioritet“ (preeminent priority) u moralnim pitanjima koja se tiču glasovanja i podržavanja političkih opcija u skladu s katoličkim naukom..

Definicija „glavnog prioriteta“ u pismo je stavljena na inzistiranje nadbiskupa Josepha Naumanna, predsjedavajućeg Biskupskog vijeća za život, koji je, piše National Catholic Register, tako htio istaknuti njegovu posebnu, moralnu težinu u odnosu na ostala pitanja.

Prema NCR-u rasprava je započela nakon što je na pozornicu izašao nadbiskup Chicaga kardinal Blaise Cupich i u okviru diskusije oko prijedloga amandmana zatražio da se u pismo ubaci cijeli 101. paragraf pobudnice pape Franje Gaudete et Exsultate. Kardinal je to tražio jer je tim paragrafom htio istaknuti jedan element koji je, po njegovu mišljenju, nedostajao u pismu, a to je Papin naputak da katolici ne smiju dopustiti da „jedno pitanje koje neka politička stranka ističe postane toliko važno da zanemarimo sva ostala“.

Paragraf o kojemu je riječ, naime, ističe kako je za katolički društveni angažman važno da vjernici ne forsiraju samo jedno etičko pitanje kao dominantno, nego da vode računa o cjelovitosti njihova aktivizma.

Kardinal je smatrao kako bi citiranjem pobudnice bila istaknuta ta cjelovitost koja sada, po njegovu mišljenju, nedostaje.

Nakon njega se za riječ javio biskup San Diega Bishop Robert McElroy i izravno rekao kako je paragraf potreban da bi bilo jasno kako papa Franjo jednaku pažnju osim abortusu posvećuje i borbi protiv socijalnih nepravdi.

“Opisivanje pitanja abortusa kao najistaknutijeg jest izjava koja u najmanju ruku nije u skladu s Papinim naukom, ako ne i u suprotnosti… Nije katolički nauk da je abortus najistaknutije pitanje s kojim smo suočeni iz perspektive socijalnog nauka, jednostavno nije“, rekao je.

Uslijedile su intervencije, nastavlja NCR, biskupa Taylera Josepha Stricklanda i nadbiskupa Philadelphije Charlesa Chaputa.

Strickland je rekao kako izraz glavni prioritet mora ostati.

Potom se digao Chaput i rekao kako se ne protivi uključivanju cijelog dijela pobudnice u pismo, ali i da je jasno kako isticanje abortusa kao glavnog moralnog pitanja nikako nije u sukobu s naukom pape Franje.

„Takve tvrdnje kao da žele stvoriti lažni rat između američkih biskupa i Pape… Mislim da je jasno kako Konferencija već godinama o borbi protiv abortusa govori kao o najistaknutijem pitanju, što nikako ne oduzima važnost drugim pitanjima“, poručio je Chaput uz, izvještava NCR, pljesak velikog broja biskupa.

Ova se zanimljiva rasprava okončala tako što su biskupi izglasali da paragraf ipak ne uđe u konačnu verziju pisma, nego se u jednoj od fusnota vjernike upućuju da pročitaju pobudnicu i tako obrate pažnju i na druga etička pitanja u političkoj areni koja bi ih kao katolike trebala zanimati.

Zasjedanje biskupa Sjedinjenih Država bit će okončano sutra, a konferencija je već odabrala novoga predsjednika.

To je nadbiskup Los Angelesa José Gomez koji je tako postao prvi Latinoamerikanac u toj službi.

Goran Andrijanić | Bitno.net