Nakon što je njegov intervju za NBC Chicago izazvao brojne kritike katoličkih komentatora, kardinal Blase Cupich izjavio je kako je montaža priloga stvorila “lažnu sliku”.

U službenom priopćenju objavljenom na stranicama Čikaške nadbiskupije kardinal je napisao: “Prilog koji je NBC Chicago TV emitirao u ponedjeljak navečer montiran je na način koji je stvorio lažnu sliku da papa Franjo i ja smatramo zaštitu djece manje važnom od drugih pitanja poput okoliša i imigracije. To ne može biti dalje od istine.”

Podsjećamo, Cupich je, komentirajući pismo nadbiskupa Carla Marije Vigana, izjavio: “Papa na dnevnom redu ima važnijih stvari. Mora se baviti drugim problemima poput govora o okolišu i zaštiti migranata kao i nastaviti djelo Crkve. Nećemo biti uvučeni u tu ‘zečju rupu’ (kaotičnu, bizarnu situaciju, op. a.).”

U tom pismu, nekadašnji apostolski nuncij pri SAD-u, optužio je sadašnjeg Svetog Oca da je bio upoznat sa seksualnim prijestupima kardinala Theodora McCarricka te ih tolerirao, zanemarivši sankcije pod koje je osramoćenog kardinala navodno stavio Benedikt XVI.

Blase Cupich sada se brani kako se kontroverzna rečenica nije odnosila na “užasan zločin seksualnog zlostavljanja od strane klera” već na “nepotkrijepljene optužbe” iznesene u Viganovom pismu, što, prema njegovim riječima “dokazuje nemontirana snimka razgovora”.

Kardinal hrvatskih korijena također je istaknuo kako je u intervjuu podržao “neovisnu istragu” o slučaju Theodora McCarricka te “poziv kardinala Daniela DiNarda, predsjednika Biskupske konferencije SAD-a, za temeljitom istragom” nuncijevih navoda.

No, izjava o “zečjoj rupi” nije jedina koja je izazvala kritike, pa i podsmijeh, katoličkih komentatora i laika.

Naime, odgovarajući na pitanje novinarke je li ovo “građanski rat” unutar Crkve, Cupich je poručio kako se radi o “manjoj skupini pobunjenika” kojima se “papa Franjo od početka ne sviđa”, dodavši: “Potpuno iskreno, ne sviđa im se i što je Latinoamerikanac”.

No, papa Franjo je, što su mnogi ispravno istaknuli, zapravo sin talijanskih imigranata. Njegov otac Mario José Bergoglio rođen je u mjestu Portacomaro, u talijanskoj regiji Pijemont, dok majka Regina María Sívori, rođena u Buenos Airesu, vuče porijeklo također iz Pijemonta te Genove.

*Dijelove intervjua na hrvatskom jeziku, koje je Bitno.net objavio služeći se nemontiranom verzijom intervjua, kao i reakcije, možete pročitati OVDJE.

*Cijeli nemontirani intervju u pet kratkih videozapisa možete pogledati na službenim stranicama NBC Chicago.

*Transkript cijelog intervjua na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net