Biskup američkog grada Lincolna, James Conley, koji je krajem prošle godine uzeo dopust kako bi se izliječio od depresije i anksioznosti, nakon 11 mjeseci vratio se svojoj službi.

Prije odlaska na liječenje biskup je kazao kako se na tu odluku odlučio nakon „molitve i razogovora s duhovnikom“, a o svemu je odlučio progovoriti javno zbog skidanja stigme s mentalnih bolesti.

„Trebalo mi je vremena da svoje probleme prihvatim kao stvarne zdravstvene, a ne kao znak manjkavosti moga karaktera. Mjesecima sam te probleme pokušavao riješiti kroz duhovno vodstvo i molitvu. Međutim, depresija i anksioznost su stvarni psihološki problemi iza kojih stoje medicinski razlozi koji traže medicinski tretman“, objasnio je Conley.

U razgovoru za CNA biskup se prisjetio kako je ljudima često spominjao kako bi sveti Ivan XXIII. prije spavanja Bogu upućivao molitvu povjerenja: „Gospodine, Crkva je tvoja. Ja idem spavati“, no kako sam nije mogao živjeti taj savjet.

Jedna od stvari koje su ga najviše kočile u odlasku na potrebni dopust bilo je to što je smatrao da biskup ne može uzeti predah od svoje službe. „Bog me je pozvao da budem nasljednik apostola. Nemamo zabilježeno da su apostoli uzimali dopuste“, razmišljao je Conley.

Ipak, nuncij u SAD-u, Christophe Pierre, uspio ga je nagovoriti da posluša preporuke liječnika, te uz Papino odobrenje, biskup Conley je uzeo potrebno vrijeme kako bi se izliječio.

Govoreći o svome tretmanu rekao je kako mu je bilo bitno to što je imao savjetnike i liječnike koji su katolici, budući da je vjera bila važan dio njegovog izlječenja. Posebno je istaknuo citat iz 15. poglavlja Ivanovog evanđelje u kojem Isus kaže: „Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“

„Mislim da je to ono što može dovesti do mentalne bolesti. Misliti da je sve na nama, da moramo riješiti sve probleme u životu“, rekao je Conley.

No, tijekom terapije saznao je i o važnosti spavanja, zdrave prehrane, tjelovježbe i rekreacije na duševno stanje.

“Budući da smo tijelo i duh trebamo ravnotežu i trebamo određeni red u svome životu kako bismo ostali zdravi”, kazao je.

Za kraj ostavio je i važan savjet za sve koji se suočavaju sa sličnim problemima da se ne ustručavaju potražiti stručnu medicinsku pomoć.

“Ne ustručavajte se potražiti pomoć. Posebice ako se osjećate anksiozno ili preopterećno. Biti duhom odsutan uistinu jest izvor boli. Stvoreni smo da budemo u zajedništvu zato kažem ljudima koji se na bilo koji način osjećaju duhom odsutnima da potraže pomoć.”

O depresiji i pojedinim zabludama u njezinom liječenju više možete pročitati OVDJE.