Biskup američkog grada Lincolna James Conley objavio je kako uzima dopust od svoje službe zbog zdravstvenih razloga, pojašnjavajući kako boluje, među ostalim, od depresije i anksioznosti, te je naglasio kako se nada da će ova objava pomoći „skinuti stigmu s onih koji pate od mentalnih oboljenja“.

Conley je svojoj pastvi uputio biskupsko pismo u kojem je napisao i ovo:

„Moji su me liječnici savjetovali da odem na bolovanje zbog medicinskog i psihološkog liječenja i odmora koji mi je jako potreban. Bolujem od depresije, anksioznosti, kronične nesanice i tinitusa, koji je zujanje u ušima… Nakon molitve te razgovora sa svojim duhovnikom i obitelji, odlučio sam uzeti dopust.“

Biskup je uputio poruku o potrebi skidanja stigme s mentalnih bolesti, te opisao kako se mijenjao njegov pogled na njih.

„Trebalo mi je vremena da svoje probleme prihvatim kao stvarne zdravstvene, a ne kao znak manjkavosti moga karaktera. Mjesecima sam te probleme pokušavao riješiti kroz duhovno vodstvo i molitvu. Međutim, depresija i anksioznost su stvarni psihološki problemi iza kojih stoje medicinski razlozi koji traže medicinski tretman. U mom slučaju, bili su povezani i s fizičkim problemima“, pojasnio je.

“Isus Krist je božanski liječnik koji nam nudi milost ozdravljenja. Povjeravam sebe snazi Kristovoj i zagovoru Presvete Djevice Marije“, napisao je biskup, moleći svoje vjernika da mole za njega, kao što on moli za njih.

U pismu je Conley spomenuo i „teška vremena za svoju dijecezu“ tijekom kojih je bio pod pritiskom. Mislio je na prošlu godinu kada su mediji otkrili da je mons. Leonard Kalin, koji je bio zadužen za zvanja u biskupiji, osumnjičen za seksualno maltretiranje sjemeništaraca. Sada već preminuli Kalin bio je voditelj biskupijskog sjemeništa dvadesetak godina, a mediji su otkrili kako Conleyjevi prethodnici nisu adekvatno reagirali na pritužbe protiv njega.

Nakon otkrića o Kalinu, Conley je naredio temeljitu istragu o seksualnim zlostavljanjima u svojoj biskupiji i postupcima nadležnih biskupijskih tijela. Istraga je rezultirala smjenama u biskupiji i otvaranjem rasprave o problemu seksualnog zlostavljanja. Tada se Conley ispričao jer nije bio transparentniji u slučaju jednog svećenika koji je razvio nepriličan, doduše platonski, odnos s jednim 19-godišnjakom, nakon čega je bio poslan na liječenje od alkoholizma.

Biskupija Lincoln objavila je kako će tijekom Conleyjeva izbivanja upravljanje dijecezom u svojstvu apostolskog administratora preuzeti nadbiskup Omahe George Lucas.

O depresiji i pojedinim zabludama u njezinom liječenju više možete pročitati OVDJE.