Katolički političari koji u javnom djelovanju zagovaraju pobačaj, ne bi trebali dolaziti na pričest, poručio je predsjednik Odbora za aktivnosti u svrhu zaštite života Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država i nadbiskup Kansas Cityja Joseph F. Naumann.

U svojoj poruci objavljenoj i na službenoj stranici Američke biskupske konferencije, biskup Naumann osvrnuo se na posljednje zakonske odluke u nekim američkim saveznim državama kojima su životi nerođenih dodatno ugroženi, a u čijem su donošenju sudjelovali i političari i pravnici koji se deklariraju kao katolici.

Podsjetimo, nedavno je Guverner New Yorka Andrew Cuomo, inače deklarirani katolik, odlučio proslaviti ubijanje nerođene djece samo nekoliko metara pored mjesta koje obilježava smrt nerođene djece u terorističkom napadu i to nakon što je potpisao zastrašujući zakon koji, među ostalim, u toj državi legalizira abortus sve do devetog mjeseca trudnoće te dopušta raditi abortus i osobama koje nisu liječnici.

„Njihova podrška, te čak i proslava takvih zakona, rezultirat će ubojstvima još više nerođene djece, kao i duhovnim i emocionalnim ranama majki i očeva. Zagovaranje intrinzično zlih djela kao što je pobačaj, ozbiljan je nemoralni čin koji uključuje tešku stvar, preduvjet da bi nešto smatrali smrtnim grijehom“, napisao je nadbiskup Naumann, te upozorio kako smrtni grijeh kojega smo svjesni i zbog kojega se ne kajemo, dovodi u opasnost besmrtnu dušu i vodi ju na put prema paklu.

Nadbiskup je podsjetio kako se u stanju smrtnog grijeha ne može primiti Kristovo tijelo, jer bi se time još više ugrozila sudbina duše, te kako je u tom slučaju potrebno zadobiti Božje milosrđe kroz „kajanje, obraćenje srca i iskreno nastojanje oko uklanjanja štete uzrokovane grijehom“.

Osim brige za duše onih koji su svojim djelovanjem ugrozili njihovo spasenje, nadbiskup Naumann je naglasio kako kao biskup ima „ozbiljnu odgovornost“ prema svim svojim vjernicima kojima moraju biti jasni moralna težina i duhovne posljedice njihovih čina.

„Imam ozbiljnu odgovornost zaštititi sve članove mojeg stada od zavođenja na krivi put zbog toleriranja skandaloznog ponašanja nekih katolika u javnom životu“, napisao je nadbiskup Naumann, poručivši da katolici koji nakon „širokog dijaloga i dalje ustraju u skandaloznim činima u javnom djelovanju“, ne trebaju dolaziti u red za svetu pričest „za svoje osobno dobro i radi zaštite drugih od moralne zbunjenosti“.

Na koncu svoje poruke, nadbiskup Kansas Cityja pozvao je katolike na molitvu za duhovno ozdravljenje svih koji zagovaraju pobačaj kako bi ih dotaklo Božje milosrđe.

Dodajmo kako je i biskup američkog grada Spokanea mons. Thomas Daly također poručio katoličkim političarima koji žive na području njegove biskupije da bi se morali suzdržati od primanja pričesti ako javno podržavaju abortus i da se moraju pokajati ako žele ponovno i potpuno sudjelovati u euharistijskom slavlju. Svoju poruku utemeljio na 915. kanon Zakonika kanonskog prava u kojem se navodi kako treba uskratiti primanje pričesti „izopćenima i udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a i drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu“.

Ovakve odluke američkih biskupa jasna su poruka i poticaj i drugim biskupima Katoličke Crkve, a posebno onima u čijim se zemljama katolički političari ne suzdržavaju privatno i javno zagovarati pobačaj, te donositi zakone na štetu nerođenih.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net