Filipinski katolički čelnici tvrde da su nemoćni zaustaviti sve veći broj nelegalnih ubojstava koja su dio rata predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge. „Događa se ono što sam predvidio i Crkva ne može zaustaviti ubijanja“ – rekao je o. Amado Picardal, predsjednik Odbora za osnovne crkvene zajednice Filipinske biskupske konferencije.

Ustvrdio je da su samoinicijativna ubojstva navodnih trgovaca i raspačavača droge „već nezaustavljiva“. Tijekom predsjedničke kampanje, Duterte je obećao da će zaustaviti trgovinu drogom i korupciju u prvih šest mjeseci svojega mandata, upozoravajući da će njegova administracija biti „krvava“. Prema mjesnim izvorima, više od 600 ljudi je ubijeno otkako je Duterte postao predsjednik.

Nadbiskup Socrates Villegas, predsjednik Filipinske biskupske konferencije, pozvao je na humanost pred sve većim brojem zločina. Izrazio je „potpunu nevjericu“, dodajući da su umorstva – prema njegovim riječima – „previše za progutati“. U nama postoji glas humanosti koji je uznemiren ubojstvima – napisao je u izjavi koja je pročitana u crkvama diljem njegove nadbiskupije. Rekao je da je glas uznemirene čovječnosti utišan glasnijim pozivima na osvetu ili privilegijama političkog utjecaja.

U želji da se riješimo ovisnosti o drogi, ne postajemo li nacija stratišta? – upitao je nadbiskup. „Ne moram biti biskup da bih to rekao. Ne moram biti katolik da bih bio uznemiren umorstvima“ – dodao je, pitajući još jednom: „Od naraštaja ovisnika o drogi, hoćemo li postati naraštaj uličnih ubojica?“

„Samo policija i predsjednik mogu zaustaviti ubijanje proglašavajući moratorij“ – rekao je o. Virgilio Canete iz nadbiskupije Palo. „Crkva sada više ne može ništa učiniti. Već je bila upozorila na posljedice. Samo oni koji su započeli krvoproliće ga sada mogu zaustaviti“ – ustvrdio je svećenik, a prenio Catholic Herald.

Radio Vatikan | Bitno.net