Foto: Screenshot

Riječ je o petero mladih Sirijaca koji su na Svjetski susret mladih došli iz ratom opustošenog Aleppa.

Na njih je, intervjuirajući hodočasnike okupljene na krakovskom trgu, naletio i poljski novinar, te ostao vidno iznenađen nakon što je na pitanje “Odakle dolazite?” dobio odgovor “Iz Sirije, iz Aleppa.”

Zainteresirani novinar odmah je nastavio ispitivati djevojku koja je pojasnila kako su u Poljsku doputovali zajedno sa hodočasnicima iz Libanona i Egipta u organizaciji Don Boscovih salezijanaca.

Misleći kako je riječ o izbjeglicama, novinar je upitao kada su napustili Siriju, no ubrzo je shvatio kako ovih petero mladih i dalje živi u Siriji kamo se nakon Susreta namjeravaju vratiti.

– Trebamo se smijati i biti sretni – kazala je nasmijana djevojka odgovarajući na pitanje kakav je život u Aleppu, te objasnila kako nakon susreta namjeravaju nekoliko dana provesti u Italiji, a potom se vratiti u svoj Aleppo.

Na pitanje je li život u Aleppu siguran, odgovorila je kako ondje nije sigurno za život, no kako nemaju drugog izbora.

– Samo molite za nas! – odgovorila je.

“Možemo li još nekako pomoći?”, upitao je novinar, te dobio isti odgovor:

– Samo molite za nas! I hvala vam!

Ova djevojka kao i njezina braća i sestre s kojima je doputovala u Poljsku još su jedan primjer snažne vjere bliskoistočnih kršćana koji unatoč svim strahotama ostaju nepokolebljivi čija nam vjera predstavlja izvanredan uzor.

Unatoč svim naporima, stanje u Siriji i dalje se ne smiruje, a u pet godina ratovanja stradalo je više od 250 tisuća ljudi dok je 11 milijuna Sirijaca potražilo sklonište u susjednim, ali i u europskim državama.

Potresno svjedočanstvo života u ovo sirijskom gradu napisao je o. Sami Hallak, isusovac koji je ostao u Aleppu tijekom ratnih sukoba djelujući u ime Isusovačke službe za izbjeglice. Ovdje možete pročitati izvatke iz njegovog dnevnika.

Molimo za bliskoistočne kršćane!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[FOTO] Zidove crkve uništile su bombe, ali protiv ovakve vjere bombe su nemoćne