Posljednjih nekoliko stoljeća stigmatici su jedan od najvećih fenomena u Katoličkoj crkvi. Stigmatici su osobe kojima su se tijekom života na tijelu pojavile stigme, odnosno rane na mjestima gdje su Isusu Kristu nanesene rane tijekom njegovog raspeća (šake, stopala i bok). Rane se pojavljuju same od sebe, a ne kao posljedica povrede. Pojam stigma je povezan s rečenicom iz Poslanice svetog Pavla Galaćanima u kojoj piše: „Nosim na svom tijelu Isusove znake“. Ovo je šest činjenica o stigmaticima za koje do sada vjerojatno niste čuči.

1. Prvi stigmatik pojavio se u 13. stoljeću

Prvi poznati stigmatik bio je Sveti Franjo Asiški koji je stigme primio u 13. stoljeću. Godine 1224., odnosno dvije godine prije njegove smrti, Sveti Franjo je na brdu La Verna imao mističan doživljaj. Na taj dan kada je zaprimio stigme u molitvi i postu, vidio je propeta čovjeka koji je poput serafa imao šest krila. Iako je pokušavao razumom spoznati simboliku ovog ukazanja, nije je mogao razumjeti. Benedikt XI. dopustio je Franjevačkom redu da 17. rujna slavi blagdan Rana (stigma) svetog Franje.

2. Kasnije su stotine ljudi tvrdili da su stigmatici

Nakon 13. stoljeća u Crkvi su se pojavile stotine vjernika koji su tvrdili da su čudesan način primili stigme. Ostalim vjernicima zbog toga je bilo teško shvatiti zašto se Bog odjednom počeo ponašati na potpuno nov način. Budući da se neki stigmatici nisu bili autentični, brojni vjernici prestali su vjerovati u čudo stigmi.

3. Jedna je osoba priznala kako je glumila stigmatika

Magdalena de la Cruz je bila španjolska redovnica koja je u 16. stoljeću dugo tvrdila da je primila stigme. Zbog te činjenice je postala poznata i za života je bila smatrana sveticom. Kada se potkraj života teško razboljela, priznala je kako su njezine stigme bile lažne, a ostatak života provela je u zatvorena u samostanu.

4. Oko 85 posto stigmatika su žene

Prema jednom prilično starom istraživanju, koje datira s početka 20. stoljeća, od Svetoga Franje Asiškog do danas zabilježeno je 321 stigmatika, od čega je 41 bio muškarac. Međutim, najpoznatiji stigmatici su ipak bili muškarci, kao što je Sveti Franjo Asiški i Sveti Padre Pio.

5. Padre Pio je 50 godina imao stigme

Najpoznatiji stigmatik je zasigurno Pade Pio koji je prvu stigmu primio 1911. u dobi od 24 godina. Vijest se brzo počela širiti svijetom, a u sljedećih nekoliko desetljeća, sve do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća, Padra Pija su pregledali brojni liječnici. Osim toga, brojni znanstvenici su radili istraživanja na njegovim ranama i donijeli različite zaključke. Svi su se složili kako su rane stvarne, ali nisu mogli dokazati jeu li nastale na čudesan ili prirodan način. Katolička Crkva je Padra Pija 2002. godine proglasila svetim.

6. Sveta Katarina Sijenska je imala nevidljive stigme

Poznata svetica iz 14. stoljeća je najprije primila vidljive stigme. To se dogodilo kada je imala 28. godina. Međutim, kako Sveta Katarina nije htjela na sebe privlačiti preveliku pozornost, molila je Boga da joj ukloni rane, ali ostavi fizičku bol.