Sjevernoirski glumac Liam Neeson posudit će glas na popularnoj katoličkoj aplikaciji Hallow koja je ove korizme uspjela preskočiti Google i TikTok na Apple storeu.

Neeson će zajedno s Jonathanom Roumiejem iz Chosena i sestrom Miriam James Heidland predvoditi molitve i razmatranja u sklopu priprave za Božić koja će se temeljiti na tekstovima engleskog pisca i apologeta C. S. Lewisa.

S jedne strane Neesonov se izbor čini logičan, budući da je već ranije u filmovima posuđivao glas za Aslana, lava koji simbolizira Krista u Lewisovim Kronikama iz Narnije, no njegovo pojavljivanje na katoličkoj aplikaciji nije prošlo bez protivljenja.

Temeljni razlog leži u činjenici da je Neeson bio jedno od glavnih lica referenduma za legalizaciju pobačaja u Irskoj koji se dogodio 2018. godine.

Direktor Hallowa, Alex Jones, u dopisu poslanom CNA-u stao je u obranu odluke da Neeson postane suradnik katoličke aplikacije.

Jones je kazao da je cilj Hallowa doprijeti do “ljudi koji su otpali”, te ih “pozvati u odnos s Kristom”.

“To često znači partnerstvo s netradicionalnim partnerima i ljudima iz različitih sredina”, rekao je Jones.

Dodao je kako su u Hallowu “snažno molili po pitanju ove odluke te se podrobno posavjetovali sa svojim savjetnicima”. Nakon toga su došli do zaključka kako je to ono “što nas Bog poziva da učinimo”.

Jones je naglasio kako aplikacija “bezuvjetno” stoji na liniji Katoličke Crkve, posebice što se tiče obrane prava na život te da “nikada ne bi dopustili sadržaj koji je suprotan pro-life nauku Crkve”.

Osim toga, direktor Hallowa objasnio je kako aplikacija ima dva različita pristupa partnerima koji surađuju u njezinome radu.

Za partnere koji kreiraju razmatranja ili propovijedi, “ljestvica je vrlo visoka”, rekao je. Ali za glumce ili druge partnere, aplikacija procjenjuje hoće li ih angažirati ovisno o tome “u kojoj će mjeri pomoći ljudima da se približe Bogu. Pri tome ozbiljno procjenjujemo svaki rizik da bilo koji sadržaj ili partnerstvo ne odvrati ljude od Boga.”

Sedamdeset jednogodišnji Liam Neeson odgojen je kao katolik, ali upitno je koliku ulogu vjera danas igra u njegovom životu. U više intervjua kazao je da je kao mladić ministrirao u crkvi, a u razgovoru s poznatim američkim voditeljem Conanom O’Brienom otkrio je kako je da se nakon neugodnog iskustva s jednim svećenikom prestao ispovijedati.

Neeson je kazao kako je kao 15-godišnjak bio jako uzbuđen kada je u njegovu župu došao jedan misionar koji je djelovao u Africi.

“Bio je to veliki događaj kada bio misionar iz Afrike došao u posjet. Došao bi na tjedan dana, a mi smo svake večeri išli na misu. Kao ministrant, ja bih služio na misi, ali ispovjediti se kod njega bila je jako velika stvar”, ispričao je.

Ušavši u ispovjedaonicu, Neeson je primijetio da je oko nje bilo mnoštvo starijih gospođa koje su se molile. Nakon nekog vremena provedenog unutra 15-godišnjak je napokon skupio hrabrosti priznati svećeniku da je masturbirao.

Prema Neesonovu prisjećanju, svećenik je u tom trenutku počeo vikati na njega. “‘Što si učinio?!’ Čovjek je skoro rekao nešto poput: ‘Trava će ti izrasti preko dlana prije nego što napuniš 21! Prestani s tom zlom praksom!'”, ispričao je Neeson.

Razmišljajući o svim gospođama vani koje su bez sumnje čule cijelu stvar, Neeson kaže da je odmah otišao i to je bio zadnji put kada je otišao na ispovijed.