ŠOKANTNO I ŽALOSNO PRIZNANJE

Pjevačica o abortusu: Trajalo pet minuta, osjetila veliko olakšanje, a jedan od razloga – premali stan

Pjevačica je u svojoj ispovijesti bila bolno iskrena. Nije željela dijete jer se naprosto nije htjela odreći vlastite ugode

poljska pjevačica natalia przybysz abortus

Natalia Przybysz  Foto: YouTube.

“Sve je trajalo pet minuta. I nakon toga tako veliko olakšanje…Pet minuta i potom ponovno imaš svoj život natrag”.

Ovo su riječi kojima je poznata poljska pjevačica Natalia Przybysz opisala abortus koji je imala prošle godine u Slovačkoj. Riječi izrečene u razgovoru za “Visoke pete”, modni prilog lijevo-liberalne novine Gazeta Wyborcza.

Šokantna i zapravo beskrajno rastužujuća egoističnost s kojom je opisala ubojstvo svog nerođenog djeteta ne prestaje izazivati žestoke reakcije u Poljskoj.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Pjevačica je govorila o svojoj novoj pjesmi “Kroz san” koju je napisala kao svoju potporu “Crnom ponedjeljku”, prosvjedima u organizaciji feminističkih organizacija i oporbenih stranka protiv predložene zabrane pobačaja. Objasnila je kako je to pjesma o abortusu.

“I o osjećajima. I o nezgodi koja se dogodila dvoma odraslim ljudima koji već imaju dvoje djece. Koji imaju svoju viziju života. Dobro im je. Ne žele ništa mijenjati, započinjati od početka”, pričala je pjevačica, pri čemu je postalo jasno da priča o sebi, i nastavila o svojim “osjećajima”:

“Donose odluku kako ne žele započinjati tu novu priču. Ne žele se prepuštati životu i onome što im donosi sudbina. Važna im je kvaliteta života koju imaju. Ne žele se vraćati pelenama. Ne žele tražiti veći stan. I sada im je 60 metara kvadratnih malo tijesno s knjigama i s djecom, ali ok…”.

Pjevačica je rekla kako je prije godinu dana doznala kako je trudna. Preko svog liječnika dobila je tablete za bolove u želucu koji u velikim količinama mogu izazvati spontani pobačaj. Pobačaj se nije dogodio i otišla je potom u Slovačku, gdje je abortus na zahtjev legalan i to je napravila u jednoj tamošnjoj klinici. Platila je oko 1000 zlota (2000 kuna).

“I ta djevojka, dakle ja, osjetila je veliko olakšanje”, rekla je pjevačica.

“Stvarno nisam željela to dijete. Moj dečko je izvrstan otac i brine se za našu djecu. Nisam ga željela dodatno opteretiti. Ja sam često na turnejama. S dvoje djece nije lako, ali je divno i želim da tako ostane…”, ispričala je Przybysz.

“Ali, ne trebaš se opravdavati”, rekla joj je novinarka.

“Naravno. Zašto se opravdavati? Zašto dovoditi na svijet neželjenu djecu?”. odgovorila je.

Pjevačica je, dakle, u svojoj ispovijesti bila bolno iskrena. Nije željela dijete jer se naprosto nije htjela odreći vlastite ugode. Ne, dakle, zbog socijalnih razloga (inače iznimno nadarena pjevačica je uspješna i sigurno može sebi priuštiti veći stan), ne zbog straha od toga što majčinstvo donosi, ne zbog nesređenog obiteljskog života. Naprosto – zbog ugode koje ne želi izgubiti.

Upravo ta njezina iskrenost nanijela je mnogo štete, prije svega, zagovornicima abortusa. Kako je napisao katolički publicist Tomasz Terlikowski:

“U određenom smislu, pro-life pokret treba biti zahvalan Nataliji Przybysz.  Pjevačica je naime dala istinu o razlozima za abortus. U uvjerljivoj većini slučajeva oni nemaju ništa s dramama i tragedijama, nego je riječ samo o vlastitoj ugodnosti”, napisao je.

Štete koja im je nanesena bili su svjesni i oni koji stoje iza “Crnog ponedjeljka”, pa su požurili istaknuti kako ova ispovijest pjevačice ne odražava stajališta svih koji sudjeluju u prosvjedu. Međutim, teško da će nakon ovih izjava Natalije Przybysz javnost razuvjeriti kako pravi cilj prosvjeda nije zadržavanje na postojećem stanju glede zakona o abortusu u Poljskoj, nego njegova daljnja “liberalizacija”.

Vratimo se na pjevačicu. Ona je u samom razgovoru pojasnila kako je nakon početnog “olakšanja” ušla u jaku psihološku i fizičku krizu. Dobila je infekciju, tijelo joj je oslabilo zbog tableta koje je prekomjerno uzimala pokušavajući izazvati spontani pobačaj, oboljela je od upale bronhija koju nije mogla izliječiti. Došla je do jednog liječnika kojemu je sve ispričala, a on joj je odgovorio:

“Sada je godina milosrđa. Odite i ispovijedite se”.

Tekst nastavlja ispod oglasa

“Čak sam razmišljala to napraviti, kao eksperiment. Ali, moji prijatelji odgovorili su me od toga, rekli su mi kako će me to još dodatno traumatizirati”.

Umjesto toga – napisala je pjesmu. I tvrdi kako joj ona pomaže jer “može govoriti o svom iskustvu”.

Naravno, svi stručnjaci koji se bave postabortivnim sindromom dobro znaju da savladavanje istog ne dolazi od javnog deklariranja da se abortus dogodio, nego od osvješćivanja što on zapravo jest i kako se nositi s krivnjom toga prijestupa.

Natalia Przybysz vjerojatno podsvjesno to osjeća i zna dobro što je napravila jer je o svemu tek nedavno govorila potpuno drugačije.

“Kada mi se prijateljica započnu glupirati, samo im poželim da zatrudne, jer to je pravo cjepivo protiv egoizma”, govorila je 2012.

“Mama mi je uvijek govorila: ako zatrudniš, ne brini se, samo rodi dijete. Želim biti baka”.

Što se u međuvremenu dogodilo u glavi i srcu poznate poljske pjevačice – ne znamo.

Ali, ono što znamo jest da ona i njezina obitelj trebaju našu molitvu.

Nemojte, dakle, nakon što ste dovršili čitanje ovoga teksta ostaviti ispod njega komentar osude ili mržnje. Pomolite se za Nataliju Przybysz.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 28. listopada 2016.

Možda vam se svidi