Pokojni američki nadbiskup optužen je da je seksualno zlostavljao petogodišnju djevojčicu.

Prijavu je podnijela sama navodna žrtva pod imenom “Clara Doe”, pet godina nakon što je nadbiskup Newarka Peter Leo Gerety preminuo (Doe je u američkoj pravnoj terminologiji naziv za stranku u predmetu čiji je identitet nepoznat, pritom se za mušku osobu obično koristi John Doe, a za žensku Jane Doe).

Doe tvrdi da je 1976. godine, nakon što je Gerety počeo prijateljevati s njezinom obitelji, više puta bila zlostavljana. Dodala je kako je prelat, koji je upravljanje Nadbiskupijom Newark preuzeo 1974., donosio hranu za njezinu obitelj te ju čuvao dok je majka bila na poslu. Navodno su se u tim trenucima događala seksualna zlostavljanja, prenosi Catholic News Agency.

Prema njezinu iskazu, nadbiskup Gerety skinuo bi se do gola, masturbirao te ju seksualno iskorištavao. Navodna žrtva traži 50 milijuna dolara odštete.

“Kao dijete, bila sam krivo navođena na misao da je Bog posebno poslao nadbiskupa Geretyja mojoj majci i obitelji kako bi nas spasio i pomogao priskrbiti namirnice kako bismo se prehranili. Mislila sam da ne postoji druga opcija nego da napravim što je nadbiskup Gerety tražio”, stoji u pisanoj izjavi.

Glasnogovornik Nadbiskupije Newark izjavio je u srijedu kako bi bilo “neprilično komentirati ili raspravljati o parnici”. Pritom je naglasio da “Nadbiskupija Newark ostaje potpuno posvećena transparentnosti i dugogodišnjim programima zaštite vjernika te će nastaviti suradnju sa žrtvama, njihovim pravnim predstavnicima i snagama reda”.

Inače, Doe je prijavu prvo podnijela Nezavisnom programu obeštećenja žrtava u New Jerseyu, tijelu koje su 2019. osnovale nadbiskupije te savezne države kako bi se eventualne prijave razriješile nagodbom prije odlaska na sud. No tamo, prema njezinim tvrdnjama, nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili njezine tvrdnje te su joj ponudili nagodbu u iznosu od 5000 dolara, koju je ona odbila.

Doe također navodi kako je zbog zlostavljanja patila od depresije te ima poteškoća s ostvarivanjem veza. Dodala je i kako je za zlostavljanja prvi put rekla sestri kad je imala 13 godina.

Kako piše CNA, do sada protiv nadbiskupa Geretyja nisu postojale vjerodostojne optužbe za seksualno zlostavljanje, ali jesu one za zataškavanje zlostavljanja drugih svećenika. Nakon što se 1986. umirovio, naslijedio ga je osramoćeni Theodor McCarrick, bivši kardinal također optužen za seksualna zlostavljanja.

Dodajmo kako je nadbiskup Gerety u trenutku smrti 2016. godine sa 104 godine bio najstariji biskup na svijetu.