Kako prenosi Catholic Herald, Gerety je zaređen netom nakon završetka Drugog vatikanskog koncila te je u svom služenju odlučio iskoristiti vrijeme novog duhovnog buđenja za bolju evangelizaciju.

Prilikom svog služenja u Newarku osnovao je Renew International, program obnove za župe u Sjedinjenim Američkim Država i svijetu koji je prema navodima Catholic News Servicea i dalje u širokoj uporabi diljem zemlje. Unatoč tome daljnji razvoj program našao se pod ozbiljnim kritikama dijela katoličkih organizacija zbog korištenja “sekularnog rječnika”, premještanje fokusa s obitelji na društvenu pravdu i citiranje nekih autora koji su napustili Crkvu ili bili poznati po heterodoksnosti.

Sam nadbiskup Gerety je spomenuti program 1988. uputio Odboru za Nauk pri Američkoj biskupskoj konferenciji na dodatnu evaluaciju. Odbor je uz pohvale uputio i kritike u polju doktrinalnosti i vjere koje su prema navodima uvažene u daljnjoj izradi programa. Neki su smatrali kontroverznom i njegovu suradnju s katoličkom grupacijom Call to Action koja je često kritizirana zbog svog krivovjerja na području katoličke seksualnosti i ređenja žena. Međutim Gerety, navodi se, nijednom nije izrazio podršku za takva uvjerenja.

Sam Gerety je bio veliki borac za poštovanje ljudskog života od začeća, vodeći kampanju 1969. protiv zakona kojim je savezna država Maine htjela legalizirati pobačaj u određenim slučajevima. Gerety je također 1976. napisao pismo Demokratskoj stranci u kojem je izrazio protest protiv nove agende te stranke o pobačaju. Tom je prilikom abortus opisao ako “krvavi horor bezosjećajne eliminacije stotine tisuća Božjih stvorenja koji se ne mogu braniti, naše vlastite krvi i misa”.

Tino Krvavica, CNS | Bitno.net