Papa Franjo izrazio je u nedjelju, 7. kolovoza duboku bol povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u kojoj su stradali poljski hodočasnici koji su putovali u Međugorje.

“S dubokom sam boli primio vijest o prometnoj nesreći koja se dogodila jučer ujutro u Hrvatskoj. Nekoliko je poljskih hodočasnika koji su putovali u Međugorje poginulo, a više ih je povrijeđeno. Neka Majka Božja zagovara sve njih i članove njihovih obitelji”, rekao je Papa u svom obraćanju vjernicima okupljenim na nedjeljnoj molitvi Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra .

U prometnoj nesreći koja se oko 5,40 sati ujutro dogodila u subotu, 6. kolovoza na autocesti A4 u smjeru Zagreba, kada je s kolnika sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje, poginulo je 12 osoba, a više ih je ozlijeđeno.

Prema medijskim napisima dvoje ozlijeđenih putnika još su u kritičnom stanju.

Zagrebački Caritas ponudio pomoć

“Zagrebački Caritas spreman je pružiti potrebni smještaj u svojim objektima u Vukomercu i u Kući za mlade na Selskoj cesti članovima obitelji hodočasnika koji se oporavljaju od zadobivenih ozljeda, kao i drugu potrebnu pomoć”, objavio je danas Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Potrebe za smještaj mogu se prijaviti na: czn@czn.hr ili na: mob 099 2391 607.

Caritas također poziva volontere koji poznaju poljski jezik da im se jave na mail: volonteri@czn.hr. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Poljski nadbiskup pozvao na molitvu za žrtve

Nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, jučer je putem društvenih mreža pozvao da se tijekom nedjeljnih misa moli za stradale i njihove obitelji.

“Povodom prometne nesreće autobusa s poljskim hodočasnicima u Hrvatskoj, pozivam sve da u nedjelju, tijekom svetih misa, mole za unesrećene i njihove obitelji, za brz oporavak ozlijeđenih, a za poginule život vječni”, napisao je nadbiskup Poznana na Twitteru.

Prema pisanju više poljskih medija, uključujući katolički eKai, među putnicima su bila i tri svećenika te šest redovnica.

*Pročitajte više: Pater Horvat nakon teške nesreće poljskog autobusa: Nikad ne odlazite od kuće bez da ste se pomirili