Papa Franjo već je postao poznat po iznenađenjima koje priređuje svojim nenajavljenim posjetima redovničkim zajednicama, bolnicama, periferijama, pokazujući očinski bliskost vjernicima bez obzira na stalež i društveni položaj.

Jedno slično iznenađenje krajem prošle godine Papa je priredio fotografu EWTN-a, Danielu Ibanezu, koji se u razgovoru za CNA prisjetio kako ga je jednog običnog radnog dana Franjo osobno nazvao kako bi ga pozvao na misu s njime u Domu svete Marte.

“Potpuno sam se smrznuo jer sam razgovarao s papom”, rekao je Ibanez govoreći o osjećaju nakon što je čuo glas s druge strane.

“Rekao je: ‘Želim te pozvati na misu u Dom svete Marte 20. prosinca 2018., što će biti posljednja misa koju ću slaviti javno u Vatikanu [prije Božića]’”.

Ibanez je dva mjeseca prije toga Papi poslao pismo u kojem mu je pisao o svojem iskustvu rada u katoličkoj medijskoj organizaciji. Izrazio je želju da doživi papu ‘kao običan vjernik’ budući da je često na papinskim misama i događajima u funkciji profesionalnog fotografa.

27-godišnji Španjolac posebno se začudio što mu se tijekom petominutnog razgovora Papa ispričao što se nije ranije javio, te mu dao detaljne upute što treba učiniti kako bi prisustvovao misi s njim.

“Četiri mi je puta ponovio što moram napraviti, poput djeda, zato što nisam mogao shvatiti. Mozak mi je bio blokiran… Razgovarao sam s papom preko svog telefona!”, rekao je Ibanez.

Mladi fotograf se prisjetio kako se nakon mise Papa osobno upoznao sa svakim sudionikom, a on je iskoristi priliku da Svetom Ocu preda pismo jednog umirovljenog španjolskog svećenika. Kaže kako je Papa nakon par mjeseci nazvao tog svećenika te razgovarao s njime oko sat vremena.

“Osjetio sam kako je vrlo suosjećajna osoba koja sluša”, rekao je Ibanez o svojem dojmu pape Franje.

Govoreći o iskustvu rada u Rimu, rekao je kako mu je kao katoliku u prvom redu čast obavljati svoj posao, no i istaknuo je da njegov rad ima i svoju negativnu stranu.

“Istina je da postoji i negativni dio, a to je da je papa osoba koja se nikada ne umara. Dakle, ako slijedite papu, njegov je dnevni red vrlo kompliciran, vrlo složen također. To znači rad nedjeljama, baš kao i u vrijeme praznika…”

Ivo Džeba | Bitno.net