Papin odgovor na novinarski upit o povezanosti biskupa Juana Barrosa sa zataškavanjem pedofilskih skandala u Čileu naišao je na podijeljene reakcije u javnosti, kao i unutar same Crkve.

Među onima koji su se oglasili, najviše se istaknula pisana izjava kardinala O’Malleya, nadbiskupa Bostona i šefa Papinske Komisije za zaštitu maloljetnika, koji je napisao kako su riječi pape Franje „bile izvor velike boli za one koji su preživjeli seksualno zlostavljanje od svećenika ili bilo kojeg drugog počinitelja“.

Papi Franji je, naime, na kraju njegova trodnevnog posjeta Čileu bilo postavljeno pitanje o zataškavanju seksualnih skandala od strane Barrosa, na što je Sveti Otac odgovorio kako će govoriti o tome kada mu donesu dokaze protiv biskupa.

„Ne postoji ni trunke dokaza protiv njega. Sve je to kleveta. Je li jasno?“, poručio je Papa, te dodao: “Mislite svojom glavom i nemojte dopustiti da vas zavedu nosovi ljevičara, koji su ovu stvar iskonstruirali.”

Biskup Barros je bio optužen od strane žrtava svećenika Fernanda Karadime, koji je 2011. u sudskom procesu u Vatikanu osuđen na život molitve i pokore, da je znao za Karadimine radnje, ali da nije ništa poduzeo, no on je sve optužbe odbacio.

Sveti Otac je već ranije izrazio svoje povjerenje u Barossa, kada ga je imenovao biskupom Osorna, što je također izazvalo negodovanja, uključujući pokušaj nekoliko desetaka prosvjednika da prekinu misu njegova postavljanja na biskupsku službu u ožujku 2015.

Iako je rekao da su Papine riječi uzrokovale bol žrtvama, O’Malley je u svojoj izjavi naglasio i kako je svjestan da „papa Franjo u potpunosti prepoznaje zastrašujuće propuste Crkve i svećenika koji su zlostavljali djecu i razornog utjecaja kojeg su ti zločini imali na žrtve i njihove najmilije“.

Podsjetimo i na to kako je Sveti Otac po dolasku u Čile izjavio kako „osjeća bol i sram“ zbog štete koju su djeci nanijeli pojedini službenici unutar Crkve, te se obećao založiti da se takve stvari više nikada ne dogode.

*Na današnjem letu prema Rimu, Papa je o ovome slučaju izjavio kako se možda nije dovoljno precizno izrazio. Rekao je kako nije mislio reći da bi žrtve zlostavljanja trebale imati ‘dokaz’ o tome da je Barros znao za zlostavljanja, u smislu neospornog materijalnog dokaza, nego kako bi trebalo postojati barem nešto što bi ukazivalo na to da je biskup imao saznanja o Karadiminim radnjama.

Ipak, ostao je čvrsto pri stavu da biskup Osorna ima njegovo potpuno povjerenje, naglasivši kako je njegov slučaj bio mnogo puta detaljno proučavan, te kako nikada nije pronađeno ništa što bi ukazivalo na njegovu krivnju.

Ivo Džeba | Bitno.net