Varšavski nadbiskup kardinal Kazimierz Nycz najavio je 21. listopada da će kardinal Wyszyński biti proglašen blaženim 7. lipnja 2020. na Trgu Józefa Piłsudskog u Varšavi gdje će slavlje predvoditi prefekt Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinal Giovanni Angelo Becciu, javlja IKA.

Papa Franjo potvrdio je čudo po zagovoru kardinala Wyszyńskog čime je otvoren put njegovu proglašenju blaženim te je 2. listopada dao odobrenje Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih.

Glasoviti nadbiskup metropolit Gniezna i Varšave poljski primas Stefan Wyszyński rođen je Zuzelu u Poljskoj 3. kolovoza 1901., a umro je 28. svibnja 1981. u Varšavi. Za svećenika je zaređen 1924., za biskupa 1946., a kardinalom imenovan 1953.

Tijekom njemačke okupacije Poljske nacisti su vidjeli u njemu opasnost i željeli su ga uhititi. Nekoliko godina krio se na raznim lokacijama. U vrijeme Varšavskog ustanka u kolovozu 1944., kada je poljski podzemni pokret otpora bezuspješno pokušao poraziti oružjem nadmoćnije naciste prije ulaska sovjeta u glavni grad, bio je kapelan jedne od jedinica Armie Krajowe.

U vrijeme komunističkog režima, i borbe s njim, služio je kao primas. Prve godine nakon rata bile su najteže, jer je staljinistički režim udario jako na Crkvu.

Njegova odlučnost i principijelnost davala je jak duhovni okvir pokretu Solidarnosti i svemu onome što je uslijedilo, što su priznale i političke vođe poljskog antikomunističkog otpora. U Poljskoj je poznat i kao “primas tisućljeća”.

Više o životu budućeg blaženika možete pročitati OVDJE.

Bitno.net