Papa Franjo primio je 2. listopada u audijenciju prefekta Kongregacije za kauze svetaca kardinala Angela Beciua. Tijekom audijencije Papa je dao odobrenje istoj kongregaciji da proglasi dekrete kojima se priznaju čuda odnosno mučeništvo petero časnih slugu i službenica Božjih, te herojske kreposti dvoje slugu Božjih i jedne službenice Božje, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi IKA.

Jednim od potvrđenih dekreta priznaje se čudo u kauzi za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Stefana Wyszyńskog, kardinala Svete Rimske Crkve, nadbiskupa metropolita Gniezna i Varšave, poljskog primasa.

Stefan Wyszyński rođen je Zuzelu u Poljskoj 3. kolovoza 1901., a umro 28. svibnja 1981. u Varšavi u Poljskoj.

Tijekom njemačke okupacije Poljske nacisti su vidjeli u njemu opasnost i željeli su ga uhititi. On se par godina krio na raznim lokacijama. U vrijeme Varšavskog ustanka u kolovozu 1944., kada je poljski podzemni pokret otpora bezuspješno pokušao poraziti oružjem nadmoćnije naciste prije ulaska sovjeta u glavni grad, bio je kapelan jedne od jedinica Armie Krajowe.

U vrijeme komunističkog režima, i borbe s njim, služio je kao primas. Prve godine nakon rata bile su najteže, jer je staljinistički režim udario jako na Crkvu.

Njegova odlučnost i principijelnost davala je jak duhovni okvir pokretu Solidarnosti i svemu onome što je uslijedilo, što su priznale i političke vođe poljskog antikomunističkog otpora.

Uz poljskog kardinala, koji je prozvan i “primasom tisućljeća”, dekretima su potvrđena i čuda po zagovoru časnog sluge Božjega Francesca Mottole, dijecezanskog svećenika, zatim časne službenice Božje Alessandre Sabattini, sluge Božjega Giovannija Roiga y Digglea, vjernika laika ubijenog tijekom Španjolskog građanskog rata te službenice Božje Benigne Cardoso da Silve, vjernikinje laikinje koja je podnijela mučeništvo u Brazilu 1941. godine.

Tako će Katolička Crkva uskoro imati pet novih blaženika.

Herojske kreposti priznate su, pak, slugama Božjim nadbiskupu Augustu Cesareu Bertazzoniju iz Italije i francuskom svećeniku Giovanniju Luigiju Querbesu te službenici Božjoj španjolskoj redovnici Mariji Francesci del Bambino Gesù.

Bitno.net