Nakon što je bila zatvorena na šest mjeseci zbog “mjera za suzbijanje širenja koronavirusa” katolička katedrala u Pekingu dočekala je svečano otvaranje u subotu 16. srpnja.

Radost ponovnog otvaranja uzveličana je krštenjem 101 katekumena, uglavnom odraslih osoba, koji su na taj dan postali pripadnicima Crkve.

“Emocije i radost bile su očite na licima krštenika i okupljene zajednice, ali i kateheta, svećenika, časnih sestara i volontera laika koji su ih pratili na putu vjere tijekom pandemije, nadilazeći tisuće poteškoća”, prenijela je agencija Fides u svojem izvještaju.

Misu je predslavio pekinški nadbiskup Joseph Li Shan koji je u propovijedi kazao kako “krštenje nije samo ritual, već unutarnje obraćenje”.

“Sada slijedite život autentične vjere, zaodjenite se novim duhom i novim identitetom, identitetom kršćanina… morate biti svjetlo svijeta i sol zemlje, utjelovljujući Krista i svjedočeći našeg Gospodina kroz ljubav i djela”, kazao je nadbiskup Shan katekumenima.

Inače, nadbiskup Shan imenovan je biskupom 2007. godine kao 43-godišnjak. Njegovo imenovanje je bilo prvo nakon Benediktovog Pisma katoličkoj zajednici u Kini u kojem je sadašnji papa emeritus progovorio o izazovima s kojima se tamošnja Crkva suočava.

Prema pisanju AsiaNewsa Shanovo imenovanje bilo je formalno “neovisno” od Vatikana, odnosno nije ga nominirao Papa, ali navodno je njegovo ime bilo na popisu onih na koje Rim nije imao prigovor što se smatralo prešutnim odobrenjem.

Unatoč vatikanskim nastojanjima za popravljanje odnosa putem privremenih ugovora između Svete Stolice i Kine vjernici u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i dalje se suočavaju sa značajnim ograničavanjima vjerskih i građanskih sloboda.

Jedan od posljednjih takvih slučajeva bio je uhićenje kardinala Josepha Zena zbog njegovog djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu.