Nadbiskup Lihtenštajna Wolfgang Haas otkazao je misu koja se redovito održavala povodom prve sjednice tamošnjeg parlamenta zbog podrške koju su zastupnici dali ozakonjenju istospolnih brakova, prenosi Crux.

Naime, u studenom prošle godine je s 23 glasa za i 2 glasa protiv lihtenštajnski parlament (Landtag) Vladi uputio prijedlog za izradu nacrta zakona kojim bi se legalizirali istospolni brakovi.

“Velika većina saborskih zastupnika uputila je Vladi prijedlog za izradu prijedloga zakona, unatoč i protivno zahtjevima razuma i zakona, te je glasovala za uvođenje ovog lažnog braka”, napisao je Haas u svojoj izjavi koju je objavio u prosincu.

Istospolni brak, nastavio je, u suprotnosti je “s naravnim zakonom koji je usklađen s razumom i, posebice, s kršćanskim konceptom onoga što čovjek jest”.

Zbog toga je „došlo vrijeme da se odustane od takozvane ‘službe Duha Svetoga’ povodom početka zasjedanja Landtaga, jer takvo liturgijsko slavlje više nema smisla s obzirom na parlamentarno ponašanje velike većine naših zastupnika u Landtagu u bitnom pitanju kršćanske etike”.

Haasovo otkazivanje svete mise dolazi nakon što je prošlog ljeta otkazao večeru s gradonačelnikom grada Shaana, Danielom Hiltijem, nakon što je spomenuti sudjelovao na prvom ‘Pride festivalu’ održanom u njegovom gradu.

U pismu koje je nadbiskup poslao zastupnicima prije glasanja o podršci ozakonjenju istospolnih brakova Haas je istaknuo kako “katolički zastupnik ima moralnu dužnost jasno i javno izraziti svoje protivljenje i glasovati protiv prijedloga zakona”.

“Dati glas zakonu koji je tako štetan za opće dobro društva je krajnje nemoralan čin”, napisao je Haas.

“Iskustvo pokazuje da su posljedice nemoralnog ponašanja katastrofalne”, dodao je nadbiskup rekavši da će uvođenje zakona, “sa svim neumjerenostima koje on podrazumijeva, dovesti do rušenja moralnih barijera, posebice u području obrazovanja”.

Prema pisanju Liechtensteiner Vaterlanda, nuncij u Švicarskoj i Lihtenštajnu, nadbiskup Martin Krebs, odbio je uključiti se u sukob Haasa sa zastupnicima, ipak što se tiče same debate o istospolnim brakovima kazao je da bi trebalo poštovati “ako netko ima različito političko mišljenje o LGBTQ pitanjima”.

Inače, Haas je zaokupio pažnju crkvene javnosti 2021. godine kada je odbio uključiti se u sinodalni proces koji je na razini cijele Crkve pokrenuo Sveti Otac. “Smatram da se u našoj maloj nadbiskupiji moguće suzdržati od izvršavanja tako kompleksne, a ponekad čak i komplicirane procedure, koja u našem dijelu svijeta riskira postati ideološkom”, napisao je, između ostaloga, u objašnjenju svoje odluke nadbiskup Haas.