“Bude li slijedila primjer Donalda Trumpa, hrvatska predsjednica obraćanjem na ovogodišnjem ‘Hodu za život’ može napraviti dobar korak prema pobjedi na izborima”, napisao je u svojoj novoj kolumni za Večernji list politički analitičar Mate Mijić.

Mijić je podsjetio kako je američki predsjednik održao govor okupljenima na ovogodišnjem “Hodu za život” održanom prošli tjedan u Washingtonu.

“Neupućenima će ovo djelovati kao još jedan licemjerni pokušaj dokazanog ženskaroša i čovjeka sumnjiva morala da pobere simpatije vjernika, ali od prvoga je dana jasno da Trumpova administracija, unatoč njegovom osobnom imidžu, iskazuje bliskost pro-life pokretu”, napisao je analitičar.

Mijić je zaključio da Trump “zna tko su njegovi birači i čiju podršku želi”. Potom je napravio vrlo zanimljivu usporedbu s hrvatskom predsjednicom.

“A zna li to Kolinda Grabar-Kitarović?”

Kolumnist Večernjeg lista analizirao je predsjedničke izbore koji se trebaju održati iduće godine i gdje će vrlo izgledan protukandidat Grabar-Kitarović biti Zoran Milanović, te napisao kako bi sličan potez mogao pomoći predsjednici koja je svjesna kako “društvena pitanja” mogu imati veliku ulogu u rezultatima izbora.

“Predsjednica je već pokazala da razumije koliku bi ulogu mogle igrati ove teme pa je promijenila svoje stajalište o kontroverznoj Istanbulskoj konvenciji… Stajalište o pobačaju evoluiralo je u suprotnom smjeru. Pomalo smiješna mantra “i za život, i za izbor” iz kampanje iskristalizirala se u ove tri godine u čisti pro-choice stav kakav će sigurno zauzeti i Zoran Milanović. S tim da je on u predizbornom sučeljavanju s Plenkovićem jasno kazao da je pobačaj zlo i ne smije biti svojevrsna kontracepcijska metoda, što je otvorena moralna osuda abortusa kakvu se od kandidata lijevog centra rijetko čuje”, piše Mijić i nastavlja:

“Intenziviranje javne rasprave o izmjenama Zakona o pobačaju Pantovčak neće moći ignorirati. Ustavni sud dao je rok od dvije godine koji ističe upravo u posljednjoj godini predsjedničina mandata. Njezino očitovanje o izmjenama moglo bi značajno utjecati na njenu političku budućnost”, tvrdi politički analitičar.

Prema njemu, ako bi slijedila Trumpov primjer i obratila se ovogodišnjem Hodu za život koji će se opet održati u Zagrebu i još par hrvatskih gradova, to bi bio dobar korak prema pobjedi na izborima.

“Mediji će nesumnjivo takav potez označiti krajnje kontroverznim i dati joj prostora da razjasni svoje stajalište. Prilika je to da predsjednica strateški uđe u raspravu o pobačaju umjesto da u nju bude uvučena nepripremljena u izbornoj godini. S druge strane, priznanje hrvatskom pro-life pokretu kupit će joj dovoljno simpatija da se njezino umiveno stajalište o ovom pitanju ne odrazi na ishod izbora”, zaključuje Mijić.

Cijelu kolumnu pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net