Preko 100.000 ljudi okupilo se u petak na tradicionalnom Hodu za život (March for life) u Washingtonu, prosvjedujući protiv zakona koji su legalizirali abortus u toj zemlji i braneći pravo nerođenih.

Okupljenima u glavnom gradu obratio se i američki predsjednik Donald Trump u izravnom video prijenosu. Govorio je ispred Bijele kuće, a ovo je prvi put u povijesti da se neki američki predsjednik sudionicima Hoda obratio izravno i “uživo”.

“Stvarno sam ponosan što sam prvi predsjednik koji će stajati s vama ovdje u Bijeloj kući kako bi se obratio 45. Hodu za život. Danas se deseci tisuća obitelji, studenata i domoljuba, i zaista velikih građana okupljaju u glavnom gradu naše nacije. Različitih ste pozadina i dolazite iz mnogih mjesta, ali svi ste došli zbog jednog predivnog cilja: da biste izgradili društvo u kojem se život slavi, štiti i njeguje. Hod za život je pokret rođen iz ljubavi: volite svoje obitelji; volite svoje susjede; volite našu naciju; i volite svako dijete rođeno i nerođeno jer vjerujete da je svaki život svet, da je svako dijete dragocjeni dar od Boga”, rekao je Trump i nastavio:

“Znamo da je život najveće čudo od svih. Vidimo ga u očima svake nove majke koja u svojim rukama punim ljubavi njiše čudesno, nevino i predivno novorođeno dijete. Želim zahvaliti svakoj osobi ovdje danas i svima diljem naše zemlje koji rade s tako velikim srcem i neumornim predanjem kako bi se osiguralo da roditelji imaju svu nježnu podršku kako bi izabrali život. Zbog vas su se rodili deseci tisuća Amerikanaca i dosegnuli svoj puni Bogom darovani potencijal, zbog Vas! Vi ste živi svjedoci ovogodišnjeg gesla Hoda za život, a to geslo je “Ljubav spašava živote.”

Kao što svi znate, slučaj Roe protiv Wade rezultirao je jednim od najpopustljivijih zakona o pobačaju u svijetu. Na primjer, Sjedinjene Američke Države jedna je od samo sedam zemalja koje dopuštaju pobačaj u kasnom stadiju trudnoće, zajedno s Kinom, Sjevernom Korejom i drugima. Trenutno, u mnogim saveznim državama zakoni dopuštaju da se beba pobaci u devetom mjesecu trudnoće.

“To je krivo. To se mora promijeniti. Amerikanci su sve više za život. To se stalno vidi. Zapravo, samo 12% Amerikanaca podržava pobačaj na zahtjev u bilo kojem trenutku. Pod mojom administracijom ćemo uvijek braniti prvo pravo u Deklaraciji nezavisnosti, a to je pravo na život”, rekao je predsjednik.

Njegov govor pojedini pro-life mediji ocijenili su “povijesnim”.

Bitno.net