“Sve se odvijalo prema scenariju svevišnjega Boga koji”, kako je rekao na početku propovijedi biskup Perić, “nikada ne čini pogrješaka u koracima. Dok je Stepinac u svemu svom životu i u trenutku smrti svjedočio da nas je Bog iz ljubavi stvorio, da nas očinski uzdržava na zemlji uz našu suradnju i da će nas suditi po djelima našim, bezbožni su se komunisti sami zapetljavali u šiblju svoje nevjere niječući Boga stvoritelja, uzdržavatelja i sudca.”

Biskup Perić podsjetio je na posljednji dan krašićkoga zatočeništva kardinala Stepinca.

“Nakon što je osjetio da mu se bliži dan odlaska s ovoga svijeta, na kojem je dobar boj bio, trku završio i vjeru očuvao, obavio je sve po crkvenom redu: najprije opću životu ispovijed pred župnikom Vranekovićem, zatim je zamolio apostolski blagoslov i sakrament bolesničkog pomazanja. U nazočnosti svoje rođene sestre Josipe, dvojice svećenika Josipa – Vranekovića i Šimeckoga – te pet sestara Služavki Maloga Isusa, pobožno se posljednji put pričestio.”

Opisujući posljednje sate života blaženika, biskup Perić naglašava kako je Alojzije Stepinac bio vidno radostan.

“U 14.00 sati zamolio je svijeću, blagoslovljenu na Svijećnicu, i držao je u ruci, a pogledao u Gospinu sliku na zidu. U 14.15 čuše se riječi: Fiat voluntas tua – Budi volja tvoja. I predade duh Bogu od kojega ga je i primio 62 godine prije toga. Tako pravednici umiru u miru, nepostiđene nade ulazeći u Ljubav koja ne prestaje.”

Na misi na kojoj je sudjelovalo petstotinjak vjernika povodom 60. obljetnice blaženikove smrti koncelebriralo je više od 50 svećenika.

IKA | Bitno.net