Južnoafrički kardinal Wilfrid Napier oglasio se na društvenim mrežama i opisao abortus afroameričke djece u Sjedinjenim Državama kao “genocid”, zbog kojega bi se netko trebao ispričati.

Kardinal je na Twitteru naveo zastrašujuće statističke podatke prema kojima je u SAD-u od 1973. abortusom ubijeno ukupno 57 milijuna djece. Od tih 57 milijuna neproporcionalno je velik broj djece iz afroameričkih obitelji: njih 31 posto.

“Imajući u vidu kako u ženskoj populaciji u SAD-u ima 13 posto afroameričkih žena, te znamenke počinju podsjećati na genocid”, napisao je Napier i dodao:

“Zar to nije nešto zbog čega se trebamo ispričati?”

Ovu rečenicu neki su stavili u kontekst nedavnih istupa nakon masakra u gay klubu u američkom gradu Orlandu, kada su neki katolički svećenici tvrdili kako je i Katolička Crkva odgovorna za stvaranje homofobije u društvu (više o tome OVDJE).

Također, njemački kardinal Reinhard Marx nedavno je rekao kako se Crkva treba “ispričati homoseksualcima zbog odnosa u prošlosti koji je bio skandalozan”.

“Bože, pomozi nam. Uskoro ćemo se morati ispričavati i zbog nauka da je preljub grijeh. Politička korektnost jedna je od najvećih hereza današnjice”, napisao je Napier prošli mjesec na Twitteru, komentirajući tweet jednog od svojih pratitelja koji je prenio članak o kardinalu Marxu.

Kasnije se kardinal Napier referirao na društvenoj mreži i na one koji su tvrdili kako je papa Franjo na povratku iz Armenije dao potporu Marxovoj izjavi. Napisao je kako se Papina izjava o potrebi isprike odnosi na sve one koji su “marginalizirani i za koje Crkva nije intervenirala”.

Inače, prolife aktivisti u SAD-u u više su navrata svratili pozornost na činjenicu da je najveći broj abortirane djece upravo među afroameričkom populacijom. Mnogi borci za rasnu jednakost opisali su taj žalosni fenomen kao “tihi genocid”. Sada je i katolički kardinal iz Afrike upotrijebio taj termin.

Goran Andrijanić | Bitno.net