Nakon što je Omar Mateen, sin afganistanskog iseljenika, počinio najveće masovno ubojstvo u SAD-u od 11. rujna, ubivši 50 osoba u gay noćnom klubu, u američkom gradu Orlandu, među određenim brojem prominentnih katolika razvile su se rasprave o prihvaćenosti ljudi s LGBT tendencijama unutar Crkve.

Premda su svi američki biskupi, uključivši i predsjednika Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država Josepha E. Kurtza, promptno reagirali, izrazivši svoju sućut “svim pogođenima”, “žrtvama i  njihovim obiteljima” te “građanima Orlanda”, jedan dio američkih svećenika nije bio zadovoljan spomenutim izrazima sućuti, točnije jezikom kojim je sućut izrečena.

Pater James Martin, američki isusovac i urednik katoličkog časopisa America, objavio je video u kojem je istaknuo kako je ovo idealno vrijeme da “svi kršćani, svi katolici, stanu uz svoju LGBT braću i sestre”. Kao pozitivan primjer naveo je čikaškog biskupa Blasea Cupicha, koji je javno izrazio svoju sućut pripadnicima LGBT zajednice, dok je većina američkih biskupa izbjegla korištenje te terminologije.

“Zamislite da se ovo, ne daj Bože, dogodilo na okupljanju neke etničke grupe. Katolički vođe bi osudili ubojstvo i potom bi, posve opravdano, uputili svoje saučešće toj konkretnoj skupini”, naveo je Martin, primijetivši pritom kako ovo nije bio slučaj sa stradalom LGBT populacijom.

“Ovo pokazuje koliko je LGBT zajednica još uvijek nevidljiva mnogima u Crkvi”, nadodao je Martin te upozorio kako su “predugo članovi LGBT zajednice bili smatrani ‘drugima'”.

“Ne postoje ‘mi’ ili ‘oni’ u Crkvi, jer nisu postojali niti za Isusa”, zaključio je p. Martin.

‘Da!’ ljubavi prema ljudima, ali ne prema LGBT ideologiji

Ubrzo je stigao i odgovor Elliota Milca, zamjenika urednika časopisa First Things, najznačajnijeg američkog časopisa o religiji.

Milco u svom tekstu prvo navodi različito značenje akronima LGBT u biologiji, psihologiji i ostalim granama znanosti, zaključivši pritom kako se na kraju ipak radi o posebnoj antropološkoj ideologiji čiji su zaključci posve suprotni onima Katoličke Crkve.

Milco također navodi kako “svaka osoba koja se identificira s nekim od identiteta izraženima u kratici ‘LGBTQ…’ zaslužuje našu ljubav, naše saučešće i našu solidarnost u svojoj potrazi za istinom, pravdom i trajnom srećom”, međutim to “ne poništava ono što nas razdvaja u vidu naših izbora i vjerovanja o sreći, pravdi i istini”.

U svom tekstu, zamjenik urednika First Thingsa također ističe i razliku između pripadnika LGBT zajednice i LGBT zajednice kao ideološkog bloka.

“Kao što p. Martin ispravno primjećuje, katolici tretiraju LGBT zajednicu kao ‘druge’, ali ne zato što Crkva želi isključiti nekog člana LGBT zajednice iz Kristova milosrđa, Crkve ili sakramenata… već zato što su vjerovanja, prakse, politike i moral LGBT zajednice kao ideološkog bloka u potpunoj suprotnosti ‘primarnoj svrsi čovjeka‘ (kako ju opisuje sveti Ignacije Lojolski, ironično – osnivač isusovaca, op.a.).”

U tekstu pak dalje navodi kako “misija Crkve, o odnosu prema LGBT zajednici, jest boriti se protiv fetišizacije rodnog identiteta”: “Biskupova dužnost je poručiti LGBT osobama da su primijećeni i ljubljeni kao nešto više od isključivo primjera određenog seksualnog tipa.”

Milco za kraj zaključuje kako Crkva “baš kao i Krist, odbija zamijeniti zabludu grijeha i ideologije za stvarnost osoba koje susreće”. “Ono što ona vidi je svako dijete Božje: u patnji, traženju, čežnji za oproštenjem, stvoreno za mogućnost vječne unije s Bogom.”

Tino Krvavica | Bitno.net