Prije šest godina neki prominentni članovi tada vladajuće Kukuriku koalicije najavljivali su zakonska rješenja kojima bi se izjednačila istospolna partnerstva s brakom te omogućilo istospolnim parovima posvajanje djece.

Tadašnji ministar branitelja Predrag Matić izjavio je kako smatra da bi “djeca bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili dva muškarca homoseksualca, nego da žive u domu”, istaknuvši pritom kako se radi o njegovom osobnom stavu, ali ne i o stavu Vlade. No, samo nekoliko dana kasnije, tadašnji ministar graditeljstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak, odgovarajući na pitanje treba li se dozvoliti posvajanje djece istospolnim parovima, poručio je: “Možda ne danas, ali kroz koju godinu sigurno. Na politici je odgovornost da društvo pripremi za taj korak. Nadam se da ćemo uspjeti i da će do kraja mandata homoseksualni parovi moći biti posvojitelji.”

Do toga, na kraju, nije došlo.

Hrvatska konzervativna i tradicionalna scena ostvarila je veliku pobjedu nekoliko mjeseci kasnije kada je na referendumu o braku dvije trećine hrvatskih birača odlučilo podržati ustavnu zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene. Rasprava o posvajanju stavljena je na čekanje.

Pet godina nakon referenduma, koji je promijenio odnos snaga na civilnoj, a djelomično i političkoj sceni u Hrvatskoj, pitanje posvajanja (točnije udomljavanja) djece od strane istospolnih parova ponovno je aktualizirano.

Naznake toga pojavile su se u kolovozu ove godine kada je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, zatražila od ministrice Nade Murganić da se u novi prijedlog Zakona o udomljavanju, među definicije udomiteljske obitelji, uključe i životni i neformalni životni partneri, tj. osobe u istospolnim zajednicama.

Rasprava se, međutim, intenzivirala nakon što je prošle srijede novi zakon o udomiteljstvu skinut s dnevnog reda saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport. Razlog je protivljenje HNS-a, koji s nominalno demokršćanskim HDZ-om čini vladajuću koaliciju, zbog izostavljanja životnog partnerstva iz definicije udomiteljske obitelji.

“Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo, jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine ustavne odredbe. To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog Zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici”, izjavio je tom prilikom Milorad Batinić, šef Kluba saborskih zastupnika HNS-a.

Njihov potez podržale su i tri pravobraniteljice. Uz Višnju Ljubičić koja je u kolovozu istaknula svoje kritike, reagirale su i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Obje su za Hinu podržale omogućavanje udomljavanja za istospolne parove.

“Ne sumnjamo u to da istospolni parovi mogu djetetu pružiti kvalitetnu skrb, odnosno da kvaliteta skrbi nije uvjetovana njihovom spolnom orijentacijom”, istaknula je tako Pirnat Dragičević.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, poručila je, pak, prije dva dana kako je zakon “skinut sa saborskog odbora”, ali da “to ne znači da je povučen”.

“Zakon je u saborskog proceduri. Konačni prijedlog zakona je Vlada usvojila jednoglasno i HNS-ovi ministri su glasovali za taj zakon. Zastupnici imaju potrebu za konzultacijama, na što imaju pravo, kao i predlagati amandmane te glasovati.”

Njezin stranački kolega i ministar gospodarstva, Darko Horvat, istaknuo je za Hinu: “U Hrvatskoj, u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokršćanske stranke, za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku.”

“Pustit ćete nam da iskoordiniramo priču još nekoliko dana, da mi u HDZ-u o tome zauzmemo konkretniji stav i damo priliku premijeru da s koalicijskim partnerima iskomunicira završnu varijantu zakona.”

“Ja sam istog mišljenja kao i kolegica Murganić, to je stav HDZ-a, ali kad imate nekoliko dionika u vlasti, u koaliciji za stolom, ne možete biti isključivi”, poručio je Horvat

Stav protiv dodavanja istospolnih zajednica u Zakon o udomiteljstvu istaknuo je čelnik Mosta, Božo Petrov.

“Činjenica je da u pravilu djeca i nastaju i odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene. Mislim da Sabor u tom svjetlu treba donijeti odluke kad bude raspravljao i o udomiteljstvu i o posvajanju”, izjavio je Petrov u subotu, tijekom boravka u Splitu, dodavši: “Trebate znati da je interes djece iznad apsolutno svakog drugog interesa. Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda dodatno, jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece. Da je tolika prihvaćenost u društvu, ne bi bilo potrebe za paradama.”

Njegove izjave naišle su na kritike Ivana Vrdoljaka koji je izjavio kako Petrov “skuplja poene na stvaranju straha”.

“Ja želim da moja djeca žive u otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a ne Hrvatskoj mržnje, straha i ksenofobije. Svi naši zakoni moraju poštivati Ustav i pozitivne propise RH. Samo društvena jednakost i tolerancija može vući naprijed, a Božo Petrov i HRAST vraćaju nas u srednji vijek”, poručio je Vrdoljak na svom Facebook profilu.

Petrova je na društvenim mrežama kritizirao i hrvatski znanstvenik Ivica Puljak iz stranke Pametno, napisavši: “Božo Petrov kaže da gay parovi ne trebaju udomiti djecu. Ne znam kako vama, ali meni strašno idu na živce likovi poput njega, Ivice Šole, Nina Raspudića i ostalih sličnih ‘intelektualaca’, koji nemaju ni tračak onog kršćanstva kakvog ja zamišljam, koji voli sve ljude bez obzira na nacionalnost, seksualnu sklonost, obožavanje NBA tima ili slično.”

Nakon nekoliko dana o cijeloj situaciji oglasio se i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, najveće oporbene stranke, rekavši da će njegova stranka uvijek biti protiv diskriminacije. Pritom je naveo i kako istospolni parovi moraju također dobiti mogućnost za usvajanje djece.

Stajalište američkog sociologa Marka Regnerusa

O odrastanju djece s istospolnim roditeljima svojedobno je pisao američki sociolog sa Sveučilišta u Texasu, Mark Regnerus (s kojim je naš portal napravio razgovor u svibnju ove godine, prilikom njegova posjeta Zagrebu).

Regnerus je 2012. objavio rezultate istraživanja pod nazivom New Family Structures Study (NFSS) u prestižnom časopisu Social Science Research. Istraživanje je, između ostalog, pokazalo kako 12% odrasle djece čiji su roditelji imali homoseksualno iskustvo razmišlja o samoubojstvu (u odnosu na 5% djece odgojene u stabilnim heteroseksualnim zajednicama), 40% ima veću sklonost varanju partnera (u odnosu na 13% djece odrasle u heteroseksualnoj zajednici), u većem su broju nezaposleni (28% prema 8%), više ih odlazi na psihoterapiju (19% prema 8%), više ih ima spolno prenosive bolesti (40% prema 8%).

Premda su rezultate istraživanja kritizirali mnogi znanstvenici, Sveučilište u Teksasu nakon provedene istrage istaknulo je kako nisu pronađeni dokazi neetičkih praksi u istraživanju. Sam Regnerus je za Social Science Research napisao i odgovor kritičarima prvotne studije.

Američki je sociolog u intervjuu za naš portal kao jedan od glavnih problema istospolnih zajednica istaknuo nestabilnost i kratkotrajnost velikog broja takvih veza.

“Istospolna zajednica može biti sveobuhvatna, može biti i seksualno vjerna, iako obično nije, osobito među muškarcima. Dokumentirano je da među njima postoji tendencija imanja više partnera “sa strane”, kao i da mnogi od njih ne izjednačavaju seksualne izlete s preljubom i prekidom bračnih zavjeta. Vidimo da tu također postoji razlika (u odnosu na heteroseksualne parove, op. a.). Razlika postoji i u trajnosti. Veze između dva muškarca obično su trajnije od veza između dvije žene, dijelom i stoga što je pojam veze kod homoseksualnih muškaraca, kao i kod heteroseksualnih, puno fleksibilniji. S druge strane u 70% slučajeva žena, koja ima veća očekivanja emocionalne ispunjenosti, je ta koja želi izaći iz veze ili braka. Stoga je kod istospolnih brakova između dvije žene veća stopa prekida. Rezultati u europskim zemljama to potvrđuju kao i rana istraživanja u SAD-u. Vi možete oponašati brak, tj. njegove dijelove, ali možemo li tu uvijek govoriti o sveobuhvatnoj, vjernoj, ekskluzivnoj zajednici u kojoj se očekuju djeca? To je puno manje vjerojatno”, istaknuo je Regnerus.

*Pročitajte više: Odrasla djeca homoseksualnih roditelja: Znamo što govorimo – zabranite istospolne brakove i zaštitite djecu!

Tino Krvavica | Bitno.net