„Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?” naslov je tribine koja će se održati večeras u 20:00 u palači Milesi u Splitu u sklopu Dana kršćanske kulture.

Povod tribine je objavljivanje knjige „Benediktova opcija – strategija za kršćane u postkršćanskom svijetu”, američkog autora Roda Drehera o kojoj smo više puta pisali, a nedavno je objavljena i na hrvatskom jeziku.

Benediktova opcija je izazvala veliku senzaciju u Americi, a u Hrvatskoj se o njoj polemiziralo i prije nego je prevedena.

Autor u njoj tvrdi da su kršćani izgubili kulturni rat na Zapadu i da javno mnijenje postaje sve manje naklonjeno religiji. U takvoj situaciji Dreher evocira iskustvo sv. Benedikta koji se nakon propasti Rimskog Carstva povukao iz društva i utemeljio zajednice što su dalje pronosile svjetlo vjere kroz mračno doba.

Benediktova opcija predviđa smanjivanje uloge Crkve, poziva na samoorganiziranje vjernika i predviđa buduće marginaliziranje kršćana, a možda i progone. Dreher govori iz vizure zabrinutog vjernika i nudi razne ideje na koji bi se način kršćani, u svijetu koji im je sve manje naklonjen, mogli izboriti za svoje mjesto.

Na tribini sudjeluju:

Boris Beck, publicist i kolumnist Večernjeg lista,

Mate Šimundić, teolog i profesor književnosti,

Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum

Bitno.net