Suvremena civilizacija u očitoj je krizi i sve je više glasova koji upozoravaju da ništa više ne može zaustaviti propadanje Zapada i njegovu rastuću dekadenciju. Rod Dreher, američki novinar i publicist u svojoj knjizi Benediktova opcija, koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum, govori o tome kako se othrvati novim oblicima barbarizma i na kojim osnovama je moguća autentična preobrazba suvremene kulture. Njegove smione prosudbe i detaljne sugestije učinile su da je knjiga Benediktova opcija izazvala velike rasprave i postala međunarodni bestesler, a New York Times ju je označio kao „najdiskutiraniju i najvažniju vjersku knjigu desetljeća.“

Dreher, osim što analizira suvremeno društvo i stanje kršćanstva unutar njega, propituje kako je u takvom društvu i kulturi moguće živjeti autentičnim kršćanskim životom – kao osoba, obitelj i zajednica. Strategija koju predlaže za očuvanje kršćanskog identiteta i za izlazak iz aktualne krize oslanja se na autoritet Svetoga pisma, mudrost prvih kršćana, a najviše na monaške zajednice koje su preporodile Europu nakon raspada Rimskog Carstva. Dreher tako u ovoj knjizi iznosi smionu tvrdnju da je put u budućnost zapravo put iz prošlosti – onaj sv. Benedikta. Kao što je sv. Benedikt izgradio duhovne zajednice koje su spasile ne samo kršćanstvo nego i cijelu zapadnu civilizaciju tako i suvremeni kršćani trebaju izgraditi snažne korablje za dugačko putovanje mračnim vodama našega doba, ističe Dreher, dajući i vrlo konkretne prijedloge kako to učiniti.

Benediktova opcija namijenjena je svima koji mogu i znaju čitati znakove vremena, to je Dreherov gorljiv poziv kršćanima da odbace lažni optimizam ili fatalističko očajavanje te usvoje navike i pristup stvarnosti koji će njih i njihove obitelji  poduprijeti u izazovima, krizama i pritiscima s kojima smo svi suočeni.

Knjiga Benediktova opcija u prijevodu Emine Kovačević dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Bitno.net