Od jučer su, na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, uvedene nužne epidemiološke mjere za područje Općine Vrbnik koja posljednjih dana bilježi veliki porast zaraženih.

Novom odlukom na području općine obustavljeno je održavanje svetih misa i vjerskih okupljanja. Pritom se mogu održavati pogrebi i posljednji ispraćaji, ali samo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

Također, obustavljen je rad ugostiteljskih objekata, osim onih koji pružaju uslugu smještaja, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima borave.

Situaciju je prokomentirao vrbnički župnik mons. Ivan Brnić, istaknuvši da poštuje novu odluku Stožera, ali da ga ona čini nesretnim.

“Iako razumijem i poštujem odluku mjerodavnih lokalnih i nacionalnih tijela da na neko vrijeme zbog epidemioloških razloga zatvore naše crkve, duboko u sebi, i kao vjernik, ali i svećenik kojemu je povjerena skrb o duhovnim potrebama vjernika ove župe, ne mogu a ne biti nesretan, čak i uznemiren tim okolnostima”, poručio je u razgovoru za riječki Novi list, dodavši kako su zaključavanju crkve prethodile konzultacije s krčkim biskupom Petanjkom.

“U dogovoru s ocem biskupom, složili smo se da ćemo, shvaćajući razloge takvih mjera, ispoštovati sve naloženo, a što nije malen, niti tek ‘tehnički’ potez unatoč svom nemiru i zabrinutosti koje, kao i dobar dio ovdašnjih vjernika, danas osjećamo zbog zatvaranja vrata tog svetog mjesta”.

Mons. Brnić istaknuo je i kako “takvi potezi nedvojbeno uzrokuju duhovnu štetu svima koji, poglavito u ovako teškim vremenima, upravo u crkvi i molitvi u njoj pronalaze mir, utjehu, pa i nadu u bolje sutra”.

Inače, u Vrbniku – općini s nešto više od 1200 stanovnika – u posljednjih je 14 dana zabilježeno 50 zaraženih koronavirusom.

Odluku o novim mjerama možete pročitati OVDJE.

Podsjećamo, od jučer su u cijeloj Hrvatskoj uvedene nove mjere za suzbijanje koronavirusa. Prema njima, misna slavlja su u cijeloj Hrvatskoj ograničena na 25 vjernika.